Hätähuuto Salon synnytysten puolesta!

pohjalainen

/ #112 Todelliset hyödyt?

26.09.2013 04:32

Itselläni ei ole aiheesta kokemuksia, mutta olen lukenut asiantuntijoiden mielipiteitä ja tutkimuksia, jotka antavat viitteitä siitä etteivät pienet yksiköt ole oleellisesti riskialttiimpiä kuin isommatkaan.

Asian taloudellista puolta tarkastellessa taas herää äkkiä kysymys, että millä oletuksilla laskelmia tehdään? Näyttää olevan valitettavan yleistä että yksikkökoon suurentamiseen liittyvissä laskelmissa oletetaan lakkautettavien yksiköiden kulujen ikäänkuin katoavan kokonaan, tai vähintään aliarvioidaan kulujen nousu siellä minne toiminta lopulta siirtyy. Tosiasiahan on, että terveydenhoitopuolella yleensäkin ei läheskään aina päde samat säännöt kuin teollisuudessa. Ihmisten hoitaminen on hyvin pitkälti käsityötä, eikä yksikkökoon suurentamisella saavuteta kovinkaan merkittäviä parannuksia toiminnan tehokkuuteen. Ainoa mistä voidaan karsia on hallinto, mitä sitäkään tuskin on kovin paljoa edes koko sairaalassa.

Lisäksi se tärkein asia on, että pohdittaessa sitä onko isompi yksikkö parempi kuin pieni, unohtuu helposti ettei se valinta ole välttämättä noiden kahden välillä. Vaan helposti etäisyydet muuttavat sen muotoon sairaala vai auto. Ja tässä on syytä muistaa, että vaikka etäisyys Salon ja Turun välillä tuntuisi vielä edes jotakuinkin siedettävältä, niin tällä uudella isolla Salon kaupungilla on myös se toinenkin laita. Esimerkiksi Kiskosta tai Suomusjärveltä saa ajaa 30 kilometriä ennenkuin ollaan edes Salossa. Täällä läänin rajan tuntumassa (vähän puolin jos toisin) eläneenä katselen pelolla sitä että ovatko lähimmät sairaalat kohta Helsingissa ja Turussa, kumpikin tuntuu olevan aika kaukana. Silti täällä "rajaseudullakin" asuu vielä paljon ihmisiä, tuhansia. Ei tämä mitään joutomaata tai asumatonta korpea ole, jos nyt joku sellaista kuvitteli.