Kuokkalan terveys- ja neuvolapalveluiden puolesta

Mimi

/ #13 Ovelta ovelle?

05.11.2013 13:00

Hei, saisiko tähän adressiin kiertämään jonkun porukan ovelta ovelle hakemassa nimiä? Varsinkaan nuo vanhemmat ja eläkeläiset eivät pääse nettiin allekirjoittamaan adressia ja olisivat varmasti kaikki pitämässä palvelut Kuokkalassa, ja monet muut paikalliset lapsiperheet eivät varmaan ole edes tietoisia tällaisesta adressista.

Kuokkalasta ei ihan noin vain kuljeta Kyllöön, vaikka matka sinänsä kuulostaa melko "pienelle". Autolla sinne pääsee toki, mutta miten mahtuu parkkiin, koska siellähän pitäisi olla sitten enemmän parkkitilaa... ja myös isommat tilat, jotta siellä pystyttäisiin palvelemaan kaikki Kuokkalankin asukkaat. Mistä säästö oikein tulisi? Siitäkö, että palveluihin kulkeminen/pääseminen tehtäisiin niin hankalaksi, että niissä ei enää ihmiset voisi käydä?? Lääkäriin hakeuduttaisiin vasta viime tipassa ja tautien jo pahennettua, jolloin hoito tulee vain kalliimmaksi.

On myös paljon lapsiperheitä, joilla ei ole autoa. Heille bussilla kulkeminen Kuokkalasta Kyllöön voi olla painajaismainen matka. Taksilla pääsee vain ne joilla on varaa kalliisiin taksimatkoihin, ja toisekseen jokainen taksimatka lasten kanssa on riskinotto lasten hengen uhalla, ellei autottomalla satu olemaan omia lasten turvaistuimia. Niitä on harvoin mahdollista saada takseihin, varsinkaan silloin kun on kiire esimerkiksi lääkäriin.

Optimitilanteessa bussimatkaan esimerkiksi kotoa Kuokkalan keskustan läheisyydestä Kyllön neuvolaan voisi mennä noin 1h10min (kävelyä lasten vauhdilla/rattailla pysäkille, bussimatka, kävelyä uudelleen pysäkiltä kyllöön). JOS sattuisi aika olemaan sopivasti, että pääsisi suoralla yhteydellä. Jos ei aika satu juuri sopivasti siihen voi lisätä helposti 30min pelkkää odottelua ennen kuin pääsee hoitajalle/lääkärille eli 1h40min menisi helposti jo "menomatkaan" pienten lasten kanssa, jotta pääsee neuvolaan. Plus siihen vielä se paluumatkakin johon voi helposti laskea saman verran odottelua tai pahimmillaan lähes tunnin odottelua eli paluumatka voi aivan hyvin olla myös 2h10min. Tuosta tulee helposti jo pelkkään kulkemiseen neuvolaan reippaasti yli 3 tuntia! Näin pitäisi toimia joka neuvolakäynnin kohdalla. Pienet vauvat viikon parin välein ja siitä eteenpäin noin 1kk välein + ylimääräiset kontrollikäynnit jne. Neuvolan ajat saa miten saa eli omasta tahdostaan riippumatta voi joutua vaikka täpötäyteen ruuhkabussiin, johon ei välttämättä edes yhdet vaunut mahdu, puhumattakaan useista! Entäpä pienet vauvat joiden ei olisi edes kovin toivottavaa altistua kaikenmaailman pöpöille mitä ruuhkabusseissa luonnollisestikin on, lisätään sillä vain vauvojen sairastelua. On eri asia matkustaa bussilla vauvojen kanssa, kun voi valita ajan, eikä ole pakko mennä ruuhkabussiin, mutta jos on pakko mennä tiettyyn aikaan neuvolaan bussilla, silloin ei ole mahdollisuutta valita. Kuokkalasta kävely Kyllöön on melkoisen tuskallinen matka sekin, eikä alle 2 viikkoa vanhojen vauvojen kanssa se edes onnistuisi. YRITETÄÄNKÖ TÄLLÄ "SÄÄSTÖLLÄ" LISÄTÄ HENKILÖAUTOJEN KÄYTTÖÄ VAI VÄHENTÄÄ NEUVOLASSA KÄYMISTÄ?