Vetoomus Maria Kirbasovan puolesta

Juhani Starczewski
Jyväskylä

/ #23 Kirbasova ei saanut oleskelulupaa Suomeen

10.06.2008 23:36

Iltasanomat
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1542592
10.06.2008 15:00, päivitetty 10.06. 16:37


Helsingin hallinto-oikeus ei ole myöntänyt karkotuspäätöksen saaneelle venäläisnaiselle Maria Kirbasovalle , 67, lupaa jäädä Suomeen. Ihmisoikeuaktivistina tunnettu, sairas Kirbasova on asunut tyttärensä luona Helsingissä viime syksystä.

Ihmisoikeusaktivistia avustava asianajaja Leo Herzberg kertoo, ettei poliisi aio panna karkotusta täytäntöön tällä viikolla. Herzbergin mukaan seuraava anomus karkotuksen keskeyttämisestä tehdään Helsingin hallinto-oikeuteen näillä näkymin ylihuomenna.

Kirbasovan, 67, puhe- ja toimintakykyä rajoittavat vaikea reuma ja osittainen aivohalvaus. Hän on asunut viime syksystä lähtien tyttärensä Kermen Soitun ja tämän perheen luona Helsingissä, koska hän ei miehensä kuoleman jälkeen selvinnyt yksin Moskovan-asunnossaan.

Tytär ja tämän inkeriläinen aviomies sekä pariskunnan kaksi poikaa ovat kaikki Suomen kansalaisia.

Perhe on kustantanut omista varoistaan Maria Kirbasovan hoidon Suomessa ja on edelleen valmis tarjoamaan hänelle apua ja hoitoa omalla kustannuksellaan.

- Tiedän, että Suomeen on tullut Venäjältä varakkaita liikemiehiä, jotka ovat saaneet B-oleskeluluvan. Minäkin pyydän äidilleni tällaista. Minulla on rahaa äitini hoitoon täällä, Kermen Soitu sanoi maanantaina.

-------------------------------------------------------------------------------

Kirbasovan karkoitus: Uusi hakemus oikeuteen torstaina
Iltasanomat
10.06.2008 16:36 http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1542632


Kirbasovaa avustava asianajajan Leo Herzbergin mukaan seuraava anomus Maria Kirbasovan karkotuksen keskeyttämisestä jätetään Helsingin hallinto-oikeuteen näillä näkymin torstaina.

Tarkoituksena on seuraavaksi kerätä lisää aineistoa anomuksen perusteluiksi.

- Sikäli hankala tilanne, että kun karkotus uhkaa, kiireessä ei ehditä kerätä kaikkea tarvittavaa aineistoa. Esimerkiksi vasta viides yritys voi johtaa täytäntöönpanon keskeyttämismääräyksen antamiseen, Herzberg kuvaili.

Lääkärintodistuksen mukaan 67-vuotias Kirbasova on niin heikossa kunnossa, että matkustus vaarantaisi hänen terveytensä.

- Tämä on omalaatuista taistelua, jota voi tehdä niin kauan kuin asiakas on Suomessa, Herzberg mietti.

Maahanmuuttovirasto antoi käännytyspäätöksen viikko sitten. Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi viime perjantaina Kirbasovan yrityksen estää päätöksen täytäntöönpano.

Kirbasova on työskennellyt Venäjällä nuorten sotilaiden ja Tshetshenian sodan uhrien hyväksi. Hän oli perustamassa Sotilaiden äitien komiteaa.

Poliisille
tavallinen tapaus

Helsingin ulkomaalaispoliisi arvioi Kirbasovan karkotuksen sujuvan rauhallisesti. Komisario Juha Holopainen kertoi, että poliisi ei ole tapauksen julkisuudesta huolimatta varautunut erityistoimiin.

- Kyseisessä tapauksessa ei toistaiseksi ole mitään poikkeuksellista täytäntöönpanojärjestelyjen suhteen, Holopainen sanoi.

Holopaisen mukaan tapaus on poliisin kannalta selkeä, koska Kirbasovan olinpaikka on selvä ja hän on hyvin tavoitettavissa. Karkotettava kutsutaan ulkomaalaispoliisin luo, ja poliisi käy tämän kanssa läpi maasta poistumisen aikataulun.

Tavallisissa tapauksissa maasta poistettava matkustaa vapaaehtoisesti pois omalla kustannuksellaan.

- Viime kädessä poliisi saattaa karkotettavan rajalle ja valvoo maasta poistumista, Holopainen selvitti.