Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle


Vieras

/ #132

02.03.2014 10:59

Ks. kirj. 130 ja 13. Monien kaivoksen kannattajien tietämys tosiaankin perustuu tuolle 13 tasolle.
Lehdet ja muu media ovat olleet aikalailla hissukseen näistä kaivoasasioista, vaikka joka puolella tapahtuu koko ajan. Hannukaisen suunnitelmat ovat olleet käynnissä todella pitkään. Asia on kuitenkin aiemmin sivuutettu jopa uutisoinneissa, joissa on muuten tuottu esille meneillään olevat suunnitelmat ja rakenteilla olevat kaivokset. Ovatko toimittajat itsesensuurin vallassa?

Talvivaaran osalta sai ELY-keskus moitteet oikeusasiamieheltä hallintopakkojen ym. käyttämättä jättämisestä. Kaunisvaarankaivos tarvitsee pikaisesti 100 miljoonaa euroa lainaa, oli saamenkielisissä uutisissa, äskettäin. Ao. kaivokselta myös johdetaan vesiä Muoniojokeen, jossa kerrotaan nähdyn vaahtomöykkyjä, joita ennen purkuputken olemassaoloa ei joessa nähty. Ks. kirj. 128, jossa mainitaan Kittälässä kaivoksen saostusaltaiden vuotavan (olen nähnyt aiemmin mielipidekirj. vast. maininnan). Mikä lehti on näistä asioista kertonut, vai onko mikään? Vastaavia asioita vuosien varrelta Raahe, Romppasen kairaukset ym. ym..

Tiedonvälityksen pitäisi olla ihmisiä valistavaa, tasapuolista, totuudellista, myös kokonaiskuvaa esille tuova,(uskoisin) jne.. Maassamme kuitenkin näytetään pitävän ihmisiä joissain asioissa täydellisessä tietopimennyksessä. Niinpä kirj. 13 tapaisia käsityksiä on vallalla ilman mitään perusteita. Hesari ja YLE tuottavat erittäin hyviäkin ohjelma-, artikkelikokonaisuuksia, isompia juttuja, mutta koko maatamme ja etenkin Lappia koskeva kaivosten ongelmat, toiminnan luontovaikutukset, työllisyysvaikutukset, moraalisuus, eettisyys ym. jutut ovat minimaalisia. Jos maininta HS:stä löytyy, on se mahdollisimman pieni, huomaamaton juttu, jos sitäkään.

Kiinnostavaa, että Ylläksen alueen uuden tonttialueen osalta näkyy (mainos Kuukkeli:ssa) mainoksen yhteystiedot olevan Northland Mines Oy:n henkilölle.
Hannukaisen mittakaava on suuri. Siitä kerrotaan Talous-tekniikka lehden äskettäisessä artikkissa. Monet kuvittelevan kyseessä olevan keskiokoisen t. vähäpätöisen, vaikutuksiltaan merkityksettömön kaivoksen synnystä. Näinhän asia ei todellakaan ole.
Asialla on merkitystä myös koko Euroopan kannalta, ovathan alueet viimeisiä puhtaita erämaisia alueita Euroopassa.
Meillä ei ole myöskään moraalistaoikeutta tällaiseen tuhoon.