Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle


Vieras

/ #156 Realistille

03.03.2014 19:00

Mitä tilalle, kysyy Realisti.
Lapista tunnutaan olevan muodostamassa reservaatti, mutta toisessa mielessä mitä kysyjä tarkoittanee.
Matkailu on ueseamman kunnan kohdalla suurin työllistäjä, mm. Enontekiö ja Kolari n. 50 % tuloista. Lisäksi ala on ollut viime aikoina enemmänkin kasvu-uralla. Mikäli kaivos toteutuisi, tulisi matkailulle loppu. Jos ei heti, niin ainakin vähitellen. Joillekin yrityksille kuolinisku olisi välitön esim. kaivoksen läheisyyden vuoksi. Näivettymisen seuraukset johtaisivat ikävään kierteeseen. Ks. uutisia eiliseltä Talvivaarasta. Mitä aiheutuisi aluemme toiminnalle, mikäli sattuisi kemikaali-, vesitöpäästö t. muu onnettomuus?
Nyt Lapista tunnutaan olevan muodostamassa resvaattia kaivoksille, niin monta suunnitelmaa ja kairausta on meneillään, ja kuinka monta, joista ei edes tiedetä.
Yhdysvalloissa päätettiin juuri hylätä suuren avokuparikaivoksen avaaminen Alaskaan luonnon lohen sekä kalanviljelyn vuoksi! Kyseessä tuhansien ihmisten työpaikat.
Miten meillä järki pääsisi vallalle päättäjiemme keskuudessa?
Voivatko tätä kaivosasiaa edistävät tahot sanoa, rehellisesti, perehtyneensä objektiivisesti asian eri puoliin? Ovatko huolellisesti punninneet kaikki asiaan vaikuttaneet seikat, ja silti valmiit tähän? Vai meneekö mututuntumalla, kun esim. Metlan Dilacom-tutkimusta on mainittu "höpötutkimukseksi"? Tämä nimilista puolestaan tukee tutkimusta mitä selkeimmin!