Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle


Vieras

/ #173

05.03.2014 13:00

172, kyllä, aivan samaa mieltä kanssasi.
Vaikuttaa kuitenkin siltä, että niin valtakunnan päättäjistä lukuisat, kuin myös kunnallisjohdosta, eivät näe metsää puilta.
Paljon matkustaneille Lapin tuntijoille ja Lapin ystäville on selvää, että pohjoinen luontomme on todellakin ainutlaatuista koko maapallolla. Sitä ei kuitenkaan kohdella sen arvon mukaisesti, ei likimainkaan.
Iso osa poliittista johtoa tuntuu panevan kaiken toiveensa ns. arktisen alueen tuomaan taloudelliseen toimintaan ja kaivoksiin. Tässä kilvassa luonto ja matkailu luonnon ehdoilla tuntuvat olevan toissijaisia asioita. Kyllä puhutaan kauniita, mutta mitä käytännössä tehdään, on aivan muuta.
Tämän kaivoksen koosta ja laajuudesta ei monellakaan taida ollaa selkeää kuvaa. Lehtiin (paitsi Tekniikka ja talous) ovat yltäneet aina positiiviset viestit, muu informointi on sitten toinen juttu.
Kaivoksen seuraamukset eivät vaikuta vain matkailutuloihin vaan paikalliste ihmisten koko elämään. Tämä koskee myös eteläpäätä kuntaa, vaikkei sitä siellä ehkä huomata.
Uhattuina ovat ajanmittaan niin porotalous kuin marjastus, kalastus, koko luonnossa kulkeminen ja kaikkki siihen liittyvä tulo. Edes puut eivät ole vaikutusten ulkopuolella pitkällä perspektiivillä.
Alue on laajuudessaan km:nä n. 5 x 10 km (ainakin alun perin). Varausalueita taitaa olla tämän alueen ulkopuolellakin. Ajatellen läheisiä vesistöjä, soita, Pakasaivoa vs. kaivos, ym., voi vain ihmetellä kannattajien uskoa. Noinkohan vain on kaikki suojassa päästöiltä?
Juuri on Talvivaara pyytämässä lupaa vesien laskemille vesistöihin. Kainuulaisten viesteistä päätellen, on melkoiset vesimäärät kyseessä. Sadevesille ei löydy sijaa kaivosalueen varastoissa. Saman tyyppistä mainittiin (ruotsal.lehti) mahdolliseksi ongelmaksi Kaunisvaarassa, purkuputki Muoniojokeen jo on.
Millä moraalisella oikeutuksella päättäjämme ajavat tämän kaivoksen avaamista?
Ilmastonmuutos tulee vaikeuttamaan ihmisten elämää aivan lähi tulevaisuudessa, joten meillä ei ole varaa tuhota puhdasta vettä, ilmaa t. luontoa senkään vuoksi. Valitettavasti olemme asian suhteen jälkeenjääneitä (ks. Hesari 4.3.), mikä mahdollistaa lukemattomia tyhmyyksiä asiota suunniteltaessa.
Kuka laskisi ja kertoisi ihmisille ne menetykset, jotka kaivos saisi aikaan, talouden lukuina? Pari tuhatta mökkiä, lukemattomia yrityksiä pelkästään tunturin molemmin puolin, porotalous ym., ja näihin liittännäiset yritykset muualla. Rahan kieli tuntuu olevan ainoa asia, joka saa muutoksia aikaan, nyky maailmassamma.
Lehdet pysyvät visusti vaiti aina siihen asti, että on pakko kirjoittaa, kun katastrofeja tapahtuu. Näinhän kävi Talvivaaran kohdalla.