Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle


Vieras

/ #227

23.03.2014 11:07

Helsingin sanomissa artikkeli Ylläksen asiasta tännään 23.3.. Vihdoinkin! Kyllä on kestänyt. Miksiköhän? Tämä asia ei ole vähäpätöinen millään muotoa kenellekään suomalaiselle.

Tunturialueella on yksistään mökkejä/yrityksiä sellainen määrä, että luonnon kohtalo alueella koskettaa aivan konkreettisesti ihmisiä ympäri maata, mutta myös ulkomaita myöten. Katsoisin artikkelin tuoman tiedon jo vaikuttaneen, sillä nimiä on ilmestynyt adressiin tänään lukuisia, hetkessä. Kaivosta ajavilla on ollut rauha tehdä suunnitelmia ihmisten tietämättä, kun lehdistömme on tähän asti vaiennut asiasta.

Jutussa mainitaan eroavaisuus Kuusamon kaivossuunnitelmaan Kitkajoen läheisyyden ja kalakantojen vuoksi. Toimittaja ei ole ehtinyt perehtymään asiaan, jotta olisi havainnut Kuerjoen olevan "kaivosalueella". Siinä ehkä maamme ainoa meritaimenen kutualue! Lisäksi Äkäsjoki kulkee vieressä, ja kaivoksen vuoksi tämä kalastus- ja melontajoki olisi kaivoksen kohdalla kierrettävä. Rakennettavaksi tulisi kaksi siltaa, tie joen toiselle puolen haukkaamaan pala lisää maastoa, sekä jokialue tietojen mukaan suljettava räjäytysten tapahtuessa.

HS:n artikkeli mainitsee, kuinka Talvivaarassa pölyn piti yltää vain n. 300 m etäisyydelle. Kuitenkin 4 km päässä asuva haastateltava todistaa pölyn leijuneen myös heille, siinä määrin, että kaivos on tullut imuroimaan heidä seinänsä.
Ylläksellä lähimmät kylän mökkialueet, latu-, maastopyöräilyreiti ym . ja asutusta, yrityksiä sijaitsevan varmasti huikeasti lähempänä kaivosta kuin 6-8 km. Tuulet tulevat monesti lännestä, siis suoraan päälle.
Ovatko kuntapolitikot, kaivosjohto valmiit pistämään päänsä pantiksi, ettei ongelmia tule?

Tänään TV 1 esitti ohjelmaa norjalaisten suunnitelmista/vastustuksesta tuulimyllyjen rakaentamissuunitelmista koskemattomalle rannikkoseudulle. Siinä vastustajat painottivat yhä kasvavan ekomatkailun merkitystä, sitä kuinka puhtaan luonnon kohtaaminen on monille mykyajan ihmisille ihme. Mitä tehdään meillä? Herätäänkö ajoissa?

Entä ... mitä on tapahtunut luonnonsuojelujärjestöillemme? Luontoliiton sivuilta on osunut pitkään silmiin Sokli, Hannukaisesta ei sanaakaan, vaikka tulisi olemaan Euroopan suurin avokaivos Euroopan puhtaimmelle seudulle ( mikä todistettu Pallas-Ylläs kansallipuiston mittauksissa).