Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle


Vieras

/ #279

30.03.2014 23:14

Kaivoksen koko alue on äärimitoiltaan n. 5 km x 10 km. Ei mikään pieni verrattuna viereisiin kyliin. Puolustajat unohtavat kuinka näiden suuren luokan kuoppien lisäksi muodostuvat nostettavasta maa-kiviaineksesta sivukivikasat, jotka ovat kooltaan samaa mittaluokkaa tai laajempiakin. Saataisiin keinotekoisia tuntureita maisemaan. Äkäslompolon kylä, koko Kuer,ladut, Velhonkota, joet ym. ym. kohde ovat todella lähellä kaivosalueita. Puhumattakaan marjamaista, hillasoista, poroalueista ...

Minun maalaisjärkeni ei ole vakuuttunut minkään moisista sitoutusmenetelmistä. Selvitys s. 11 kertoo kaikista niistä erilaisista lähteistä, jotka luovuttavat ympäristöönsä haitallisia hiukkasia pölyn, savun ym. muodossa. Mikäli laitetaan suolaa määrättömästi, mihin se ajan kanssa katoaa? Luontoon, eikö? Jos on niin helppoa tuo homma, niin miksi ihmeessä kaikissa näkemissäni kaivosuutisissa savut nousevat, niin myös pölyt, enempi vähempi, ilmaan.
Juuri nytkin luvattiin kovia tuulia ja ovatko kirjoittajat tosiaan unohtaneet 30 jopa 40 asteen pakkaset?

Meillä harrastetaan todellista sinisilmäisyyttä valtaisten luontoarvojen ja paikallisten ja mökkiläisten jopa elämänmittaisen työn, kotiseudun, kulttuurin kustannuksella. Ollaan istumassa tuleen toisen housuilla, eikä olla moksiskaan. Sitten, kun asiat menevätkin pieleen ei vastuunkantajia löydy.

Entäpä, jos kaivoksen omistava yritys tulisi myynnin kautta olemaan vaikkapa kiinalainen? He toisivat omat työntekijät mukanaan, niin kuin monessa projektissa maailmalla on heidän sääntönsä. Vai pystyisimmekö tämän jotenkin estämään? Kuinka mahtaisivat toimia sata ja yksi kaunista lupausta ... ?
Onko vanhemmat kaivannaisalueet maisemoitu, kun kuvissa ei ainakaan sellaiselta näytä. Kerrotun mukaan ei ainakaan Rautuvaarassa ole tehty mitään.
Pakasaivon kyltti puoplestaan osoittaa, mitä maaperästä saattaa löytyä, kun sitä ronkitaan. Radon kertoo uraanista ...