Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle


Vieras

/ #293

03.04.2014 22:59

Kyllä varmaan duuneja löytyy, kun tarpeeksi kauaksi menee ... . Mutta, mutta ...
Tuntuu hölmöläisten touhulta tuhota olemassaolevat työpaikat, joista monien ympärivuotistaminenkin olisi mahdollista. Jospa kuntakin pistäisi ensimmäiseksi puuttet ja puitteet parempaan kuntoon jatkuvasti uuden tekemisen sijasta. Pysyisi joku tolkku ympäristö- ja kyläkuvassa. Kylien parhaat puolet pääsisivät esiin.

Aikapankki systeemi on jo yksi tapa ympärivuotisuudessa. On tietääkseni käytössä tunturissa hisseillä työskentelevillä. Hiljaisempien jaksojen ja kesän turismia saisi lisättyä tekemällä alueet tunnetummiksi, ympäristöparannusten lisäksi. Mitä myydä on olemassa, mutta esim. mainonta puuttuu, yhteyksissä myös on ongelmansa.

Huolestuttavaa on, kuinka vähän päättäjät tuntuvat olleen selvillä ulkomaisten turistien määristä/määrän kasvusta ja luontomatkailun merkityksestä alueella vaikka vastakkainasettelu kaivoksen suhteen on olut esillä pitkään. Porhallettu vain kaivosta ajatellen.
Mitä kaikkea muuta eivät tiedä, vaikka ovat päättämässä asiasta kunnassa asuvina?

Kuten kirj. 290 sen sanoo, kaivosalue kaikkineen on ISO. Niinpä myös kaikki mitä siellä tehdään ja mistä jotain voi lähteä liikkeelle on jonkin luonnolle ja matkailulle tärkeän vieressä, päällä tai lähietäisyydellä.

Uskoa kaivostoiminnan menetelmien kehitykseen eivät lisää alan uutiset.
Viimeisin on lupa laskea Kevitsan vesiä Kitiseen vesiluvissa annetuista määräyksistä poiketen. Vuotoa tapahtui jo lokakuulla Mataraojaan, johon ei ole luvallista laskea edes puhdistettuja vesiä. Vuodon seurauksena sulfaatti- ja klooripitoisuudet sekä sähkönjohtavuus nousseet, huomattavasti, ei hätää ... (mittaus tammikuulla). Lisäksi Kevitsaan suunnitellaan laajennusta, ja laajimmassa vaihtoehdossa läjitysalueet kaivospiirin ulkopuolelle. Aapasoille t. järveen rikastushiekkaaltaat.
Näin se menee. Annat pirulle pikkusormen ja kohta vie koko käden ...
Uusin uutinen Norjasta - tappiollisen kaivoksen johtohenkilöille on maksettu kovat bonukset. Nyt on havahduttu myös siihen, että Sokli tulisi vain 3 km etäisyydelle UKK-puistosta.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja on kommentoinut uskovansa tulevan kaivoksen toiminnan olevan kaikkien sääntöjen mukaista luonnon suhteen. Ensinnäkin kuka se toimija lopulta tulee olemaan? Toiseksi nämä uutisoinnit eri puolilta viittaavat siihen, että mihinkään ei voi luottaa! Kun kaivos on siinä ja vesiä on liikaa, laskettava luontoon, jos muu ei auta! Kun tarvitsee laajentaa, laajennetaan vaikka .... . Luonto on se viimeiseksi tärkein asia.
Toivottavasti kaikki kynnelle kykenevät havahtuvat vastustamaan tätä hullutusta!