Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle


Vieras

/ #350

24.04.2014 08:47

Face bookista niin ikään löytyy paikallisen sähköasentajan mielipidekirjoitus, tältä päivältä.
Voi itku sentään. Hän vertaa tunturin tamppareita ja kaivoskoneita. Epärehellinen vertailu, toinen on sentään talon kokoinen.

Samoin usko kaivosten nykyaikaiseen hyvään, luonto-, ympäristö- ja asukasystävälliseen toimintaan osoittaa pidemmälle viedyn ajattelun puuttuvan.
Taloudellinen puoli kaikkineen tulee esille esim. LK:n artikkelissa Pahtavaaran kultakaivoksen yt-neuvotteluista, ym. kaivosuutisista. Kaivoksien toiminta voi siis pysähtyä, kaivoksyrityksetkin voivat joutua konkurssiin, kaivoksissa voidaan toimia välinpitämättömästi, kaivokset voivat tulla myydyksi, toiminta voi keskeytyä. Ikäviä esimerkkejä ei tarvitse etsiä kaukaa. Niitä myös tuntuu olevan enemmän kuin positiivisia.
Kaivosten, varsinkin avokaivosten seuraamukset ympäristölleen, etenkin Hannukaisen kokoisessa, ovat sitä luokkaa, että huonossa tapauksessa ei olisi enää kaivos- eikä turismituloja. Sateliittikaivoksiakin väläyteltiin joissain lehtiartikkelissa. Se olisi lopullinen niitti matkailukylille.

Nyt suunnitellut kuopat tulisivat olemaan kooltaan sellaisia, että ihmetyttää esim. pohja- ja pintavesien kohtalo. Ruotsin puolen Meän sanomien uutisointi kertoo, kuinka pohjavesi on laskenut jopa kolme metriä alueilla Kaunisvaaran kaivokseen liittyen. Hillapounukot ovat kuivilla. Toisaalta varoaltaita on uutisoitu olevan liian vähän. Tunturitulvia ei ole huomioitu. Mitä muuta ...?

Totta on, että matkailu on tuonut alueelle paljon ylimääräistä valoa. Niille on kuitenkin jotain tehtävissä ja olisi syytä pistää homma kuriin. Ei ole kenenkään etu eikä mikään pakko valaista taivasta ilta- ja yökaudet. Tässä on puuttunut ohjaus kunnan taholta. Rinneyritys on saanut temmeltää rauhassa mielensä mukaan. Kiinnostusta ja näkemystä näyttää puuttuvan. Onko osasyynä arkkitehdin panoksen uupuminen?

Matkailun ympärivuotisuudesta on jo puhuttu ja siinäkin on kysymys paljolti myös tahtotilasta. Mitä ja miten tuetaan, mainostetaan, lisätään houkuttelevuutta yms.. Sille asialle on paljonkin tehtävissä, mikäli kunta heräisi asian tärkeyteen. Nyt on tainnut kaivos suunnitelmat viedän kaiken ajan, rahat ja huomion.

Voisi tulla hannukaislaiselle surupuseroon ajan myötä, mikäli kaivos tulisi. Moni muu ympärillä on ollut jo pitkään huolissaan. Eikö olisi syytä ajatella hetkeä pidemmälle!