Aseiden totaalikiellon vastustaminen

Teppo Kuusisto
Vantaa

/ #94 #92

03.12.2008 19:19

Samat säännökset asetyypistä riippumatta.

En todellakaan kannata ajatustasi käsiaseiden (pistoolit/revolverit) keskitetystä säilytyksestä. Se on kuolleena syntynyt ajatus ja mm. ei estänyt Sanna Sillanpäätä suorittamasta tekoaan.

Metsästyksessä käytetään yleisesti lopetusaseena pistoolia/revolveria, kuten kaikki loukkumetsästykseen tutustuneet hyvin tietävät, joten väitteesi on siltäkin osin virheellinen.

Itse lähtisin siitä lähtökohdasta, että luvanhakijan taustat tutkitaan sekä selvitetään onko ko. henkilö yleensäkään sovelias hallussapitämään ampuma-asetta sen sijaan, että aseen soveltuvuutta hakijalle puntaroidaan lupaviranomaisen taholta.

Ensiaseen ei todellakaan tarvitse olla pistooli/revolveri, mutta asetyypin miettimisen sijaan resurssit pitää kohdentaa luvanhakijan ominaisuuksiin.
-apukeinona voidaan käyttää asevelvollisuusrekisteriä (naiset/#90 ?)
-väkivaltainen/itsetuhoinen käytös ehdottomaksi luvansaannin esteeksi
-samassa taloudessa olevien henkilöiden puolto
-metsästäjäntutkintoa ei tule pakkonaittaa aselupaehtoihin (ei-metsästäjät!)

"Ase-ajokortti" ei ole huono idea, mutta kuinka ja mikä taho sen toteuttaa?
-poliisin tietotaito ei ole riittävä, valitettavasti
-ampumakoe asetyypin mukaan (kuka valvoo?)

Pelkona on rahastusautomaatin muodostuminen, kuten esitetty aselupien vain määrä-aikaiseksi myöntäminen -tapauksessa tullee käymään.
Mitään lisäturvallisuusarvoa ei sillä synny, että aseharrastaja joutuu luvittamaan harrastusvälineensä esimerkiksi esitetyn viiden vuoden välein, mutta huomattava lovi usean harrastajan talouteen kylläkin.

Tapahtuneet tragediat ovat mieleltään nyrjähtäneiden (lue: mielenvikainen) tekoja ja siksi ne pitäisi voida käsitellä erillisinä tapauksinaan niputtamatta meitä yli 650 000 muuta aseharrastajaa samaan vyyhteen.
Päivittäin saamme lukea kuinka pahoinpitelyjä suoritetaan teräaseilla ja ilman, mutta ei kukaan todellisuudessa aja esim. puukkojen luvanvaraistamista saati kollektiivirangaistusta autoilijoille liikennerikkomuksista huolimatta (muuten kuin kohonneiden vakuutusmaksujen myötä..).