Erityistukea tarvitsevien lasten oikeus oppimiseen turvattava!

Pirjo Koivukangas

/ #10 Lasten asema hyvinvointiyhteiskunnassa

19.08.2014 21:12

Kiitos Noora,

Olet jaksanut toimia joidenkin päättäjien tuojottaessa vain tulevaan budjettiriiheen. On sanottu, että nykyinen pätkähallitus on vain toimitushallitus; ts. tekee päätökset jo sovituista asioista. Tämähän ei ole tosiasia. Budjettiriihi tai paremminkin osakeyhtiömäinen budjettikokous katsoo, miten budjetin tasapaino saadaan aikaan, kun leikataan menoja erään ministerin mukaan sosiaaali- ja terveystoimesta sekä opetus- ja sivistystoimesta.

Ekonomistina sanon sekä tieteellisten tutkimusten että kerrannaisvaikutusanalyysien perusteella, että budjettikokouksen päätökset aloitetaan väärästä päästä. Juuri nämä alat turvavaat tulevaisuutemme ja sen, että Suomella olisi aidosti mahdollisuus osoittaa ihmisoikeuksien ja sivistyneen maan keskeinen tehtävä: pitää huoli niistä, jotka tarvitsevat eniten apua.

Tällaisella toimella on kaksi parallellia tulosta: 1. lasten oikeudet oppimiseen turvataan ja 2. lisätään työllisyyttä eritysastä avustusta tarvitsevien avustajien määrällä. Mikä tässä yhtälössä olisi vastoin talouden kehitystä? Ei mikään.

Jos budjettiriiheen osallistuvat eivät muuta ajattelutapaa numeroista inhimillisen ja sosiaalisen pääoman suuntaan, jää käteen vain inflatorinen numeromäärä euroja. Nämä eurot voidaan sitten muuttaa virtuaalisiksi, jotka katoavat monimutkaisen hallinnon labyrintteihin ja jatkamme kansantaloutemme alamäkeä kiihdyttävästi.

Jos edelleen budjettikokouksessa ajatellaan numeroita, jotuu pieni lapsi maksamaan olemisellaan hinnan, jota ei ole olemassa. Ihmisellä ei ole hintaa. Hänellä on arvokkuus ja lämpöä tuottava vaikutus ihmisyyteen.

Miettikää riiheläiset asioita inhimillisten kerrannaisvaikutusten ja muiden vaikuttavauusanalyysien kautta.

Terveisin

Pirjo Koivukangas KTT dosentti