Median lopetettava vääristelty Israelin vastainen uutisointi

vieras

/ #197

25.08.2014 08:41

 Jordanialaissheikki: Allah antoi Israelin juutalaisille


Jordanialainen uskonoppinut Sheikh Ahmad al-Adwan omaa poikkeuksellisen omaperäisen tulkinnan Koraanin opetuksista väittäessään käytännössä Allahin antaneen Israelin juutalaisille. Joulukuussa 2012 Sheikh al-Adwan vieraili Israelissa tapaamassa juutalaisia rabbeja keskustellakseen uskontojen välisestä liennyksestä.
Haastattelussaan al-Adwan siteeraa useita koraanin säkeitä joissa hänen mielestään Allah testamenttaa pyhän maan juutalaisille kutsuen maata jopa nimellä Israel. Edelleen hän kyseenalaistaa Jerusalemissa muslimien al- Aqsaan liittyvät traditiot ja Temppelivuorta koskevat vaateet.

Jordanialaissheikki kritisoi myös palestiinalaisten tapaa käyttää siviilejä ihmiskilpinään; tämä tapa tuli hänelle tutuksi -70 luvulla jolloin hän omin silmin todisti konfliktia länsirannan arabien ja Jordanian armeijan välillä. Al-Adwan pitää palestiinalaisiksi itseään kutsuvien oikeutta omaan valtioon perusteettomana Allahin testamentattua maan juutalaisille.

Jos al-Adwanin opetukset edustavat marginaalista islamin tulkinnan ääripäätä on päinvastainen tulkinta voittamassa alaa Islamilaisen kalifaatin toimesta. The Algemeinerin haastattelussa amerikkalaissyntyinen IS aktivisti lupailee juutalaisille uutta holokaustia kunhan Irak ja Syyria on ensin saatu hallintaan. Tri Muhammad Al Atawneh, Lähi-idän osastolta Negevin Ben-Gurion yliopistolta, arvioi että nuoret ulkomaalaiset kalifaatin taistelijat näkevät toisaalta radikaalin islamin kansallisvaltioiden epäonnistumisen kautta ja toisaalta ammentavat islam-tietoisuutensa ei uskonnollisista lähteistä. Al Atawneh ei voi ymmärtää mitä tekstejä päitä leikkaavat radikaalit seuraavat.

Sheikh al-Adwanin ja IS:n (kalifaatin) tulkinnat islamista lienevät toistensa ääripäitä joiden väliin mahtuu lukematon määrä muita tulkintoja koskien mm Israelin olemassaolon oikeutusta ja muslimien toimintatapoja lähi-idässä. Minulle henkilökohtaisesti uskonnolliset tulkinnat – ovat ne sitten Koraanista, Raamatusta tai muista pyhistä kirjoituksista ja legendoista - juutalaisten oikeudesta kotimaahansa ovat merkityksettömiä. Israelin oikeutus olemassaoloonsa ja alueeseensa pohjaa mielestäni ensinnäkin ko etnis-kultuurisen ryhmän vuosistatoja kohtaamaan antisemitismiin ja toisaalta sen huipentumaan juutalaisten kansanmurhana, holokaustina, IIMS:n aikana. Tämän ainutlaatuisen kokemuksen myötä kansainvälinen yhteisö lopulta osoitti juutalaisille turvapaikan Palestiinan brittimandaatin alueelta. Toki näin uudelleensyntynyt Israel samalla loukkasi ja loukkaa edelleen alueen arabiasukkaiden oikeuksia mutta mainitsemani tausta huomioon ottaen juutalaisilla on mielestäni alueen arabeja suurempi oikeutus kotimaahansa.

Tätä aihetta käsittelen laajemmin pääblogini kirjoituksessa
Jordanian Sheikh: Allah gave Israel to the Jews