Nekalan kirjasto säilytettävä

Sivistynyt elämänlaatupalvelija

/ #10 Kirjasto sopii hyvin koulun yhteyteen

10.09.2014 00:56

Nekalan kirjaston lakkauttamisen takana on ilmeisesti halu siirtää lisää vetovoimaa ostoskeskuksiin. Eli siirretäänkirjastot sinne missä ihmistenkin halutaan liikkuvan. Joskus tuo kaupallisuuden ja kulttuurin yhdistäminen voi olla hyvä ratkaisu, kuten ehkä Lielahdessa. Mutta Nekalaan se ei sovi. Eiväthän lapset täällä hengaile ostiksella, vaan paremminkin koululla. Ja vaikka Nekalassa onkin paljon palveluja, niin iso ostoskeskus täältä puuttuu. Ruokaostokset saa kyllä edelleenkin tehtyä omasta kaupunginosasta, vaikka kivijalkakaupat ovatkin kovasti harventuneet. Keskittyminen vie palveluita kauemmas. 

Keskittäminen isoihin yksiköihin on jatkunut jo pitkään. Samoin kuin palveluiden häviäminen ihmisten asuinalueelta. Mutta onko tämä välttämätöntä ja onko se hyvää kehitystä? Onko suuri aina kaunista? Saako halvalla hyvää?

Olen asunut Nekalassa vuodesta 1982 saakka. Tämä on ollut Tampereen paras paikka asua, vaikka ongelmiakin on. Älkää tehkö asuinalueestamme nukkumalähiötä, jossa kulttuuritarjontaa edustavat vain kapakat! Minusta Viinikan ja Nekalan kaltaisten vanhojen kaupunginosien pitäminen elävinä on mahdollista varsin halvalla: annetaan kirjaston olla koulun yhteydessä! Siellä nuoriso liikkuu ja sinne meidän muidenkin on helppo ja mutkaton tulla! Jos uusista lähiöistä puuttuu kirjasto, rakennetaan mieluummin kirjastoja niihin kuin heikennetään vanhojen asuinalueiden palvelut niiden tasolle.