Median lopetettava vääristelty Israelin vastainen uutisointi

gavriblock

/ #298 ajantasatietoa israelista

29.09.2014 20:16

gavriblock

ajantasatietoa israelista
http://israblockupdate.blogspot.fi/

Monday, September 29, 2014

MAANANTAI 29.09.14

 
1. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin YK:n yleiskokouksessa eilen pitämä puhe on herättänyt ristiriitaisia kommentteja ja huomioita maailmalla. Israelissa puhe tuomittiin provosoivana ja hyökkäävänä, joka perustui tehtailtuihin valheisiin ja puolitotuuksiin. Vain vasemmistolainen Meretz löysi siitä jotain myönteistä joskin sekin suurin vaikeuksin. Labor-puolueen puheenjohtaja Isaac Herzog totesi, että puheesta huolimatta Abbas on rauhan-kumppani, koska parempaakaan ei ole tarjolla – jos ollenkaan.
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun otaksutaan tarttuvan YK:n puheessaan kovin sanoin Abbasin puheessaan esille ottamiin asioihin ja puuttuvan niiden taustoihin pyrkien osoittamaan niiden onttouden ja suoranaisen tarkoituksellisen mustamaalauksen. Hänen ei uskota kuitenkaan esittävän omaa ratkaisumalliaan Israelin ja PA:n arabien välisiin ongelmiin. Netanyahun toimintaa pääministerinä on verrattu suurelta osin palomiehen toimiin, hän puuttuu asioihin vasta sitten, kun tuli on jo edennyt pitkälle.
2. ISRAELIN entinen USA:n lähettiläs Michael Oren käsittelee Abbasin puhetta ja sen seurauksia Israelille ynetnews.com artikkelissaan otsikolla:”Abbasin strateginen uhka voi olla varallisempi kuin Hamas”. Orenin artikkelin johtoajatuksena on toteamus: ”Palestiinan johtajan aloite Israelin eristämiseksi ei ole tarkoitettu paremman neuvotteluaseman saamiseksi tulevissa neuvotteluissa - vaan sionistisen yrityksen lopettaminen”. Oren toteaa seuraavaksi, että Abbasin YK:n yleiskokouksessa pitämä puhe osoittaa, ettei hän ole rauhan-kumppani. Hän selittää, ettei PA:n arabijohtaja, joka syyttää Holokaustin tuhkasta noussutta Israelin valtiota kansanmurhasta Gazassa, aparthaidista ja etnisestä puhdistuksesta, osoittaa hänellä ole aikomustakaan tullakseen rauhankumppaniksi.
ABBAS kielsi aiemmissa YK:n puheissaan juutalaisten historiallisen yhteyden Jerusalemiin ja Israelin maahan, nyt hän esitti kokonaan uuden näkökulman – joka ei todella ole uusi, koska se on ollut jokaisen havaittavissa, jolla on silmät päässään: Hän ei halua neuvotteluja, ei edes Amerikan ohjauksessa, eikä ole kiinnostunut kestävästä rauhasta, joka perustuu turvallisuus-järjestelyihin ja keskinäiseen tunnustamiseen. Oren toteaakin, että Israelin kansa on jo pitkään ollut tietoinen, ettei Abbas ole oikea henkilö rauhankumppaniksi.
Oren toteaa, että Abbasin perjantaina pitämä puhe YK:ssa oli lähtölaukaus poliittiselle aloitteelle Israelin eristämiseksi kansainvälisesti, kieltäen sen laittomana ja asettaen sanktioita sitä vastaan. Abbas asettaa Israelin kestämättömään asemaan: Hän pyytää YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan 9-kuukauden neuvotteluajan, jonka kuluessa käsitellään ydinkysymyksiä perustuen 1949 aselepolinjoihin ilman turvallisuusneuvotteluja, mutta sisältäen ratkaisun pakolaisongelmaan. Kuten Oren mainitsee, yksikään Israelin hallitus ei voisi hyväksyä noita lähtökohtia – kuten Abbas hyvin tietää – mutta minkä turvallisuus-neuvosto voi ainakin osin hyväksyä, minkä jälkeen hän voi kääntyä Haagin kv. oikeuden puoleen saadakseen kansainvälisiä boikottitoimia Israelia vastaan, mitkä voisivat pahoin runnella sen talouselämää ja vapaata liikkumista maailmalla.
OREN toteaa, että Abbasin tavoitteena on Israelin heikentäminen kansainvälisten sanktioitten avulla lopullisena päämääränä sen tuhoaminen vihamielisten arabivaltioitten toimesta ja kansainvälisen yhteisön avustuksella. Oren esittää, että Israelin tulisi kiireesti laatia oma suunnitelmansa puolustautuakseen mutta ohittaen Abbasin. Sen tulisi varmistaa elintärkeät intressit, määritellen rajat, jotka turvaavat tulevaisuuden ja Israelin juutalaisena demokraattisena maana jättäen oven auki neuvotteluille vasta sitten, kun on vastuullinen rauhankumppani ja PA:n hallitus, joka haluaa rauhaa.
3. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi lehdistötilaisuudessa, että ”Abbasin YK:n yleiskokouksessa perjantaina pitämä puhe sisälsi hyökkääviä määritelmiä – kansanmurhasta ja selvistä sotarikoksista– jotka aiheuttivat syvää pettymystä ja jotka me hylkäämme”.
”Sellaiset provosoivat lausunnot aiheuttavat vastareaktion ja kaivavat maata yrityksiltä rakentaa positiivista ilmapiiriä ja luottamusta osapuolten välillä”, Psaki sanoi. Abbas teki selväksi, että USA:n johdolla käydyt neuvottelut olivat epäonnistuneet ja ettei PA:lla ole mitään aikomusta jatkaa Amerikan välityksellä käytäviä neuvotteluja Israelin kanssa. Abbas käytti 9 kuukautta kestäneistä neuvotteluista termejä ”lapselliset ja mieltä vailla”, mikä varmaan haavoitti syvästi USA:n ulkoministeri John Kerryä, joka oli antautunut niihin koko tarmollaan. USA on ollut PA:n suurin taloudellinen tukija EU:n ohella, minkä johdosta tuntuu oudolta, että PA/PLO:n puheenjohtaja tahallisesti loukkasi puheessaan Yhdysvaltoja YK:n yleiskokouksessa. Ainakin sen hän teki selväksi, ettei USA toimi enää välittäjän roolissa Israelin ja PA/PLO:n välisissä neuvotteluissa, jos niitä koskaan jatketaan.
PLO:n keskuskomitean (hallituksen) jäsen Saeb Erekat vastasi tuoreeltaan USA:n ulkoministeriön Jen Psakin kritiikkiin Abbasin puheesta todeten, että se oli vastuuton, epäkunnioittava ja hyljättävä, kuten PA:n alueella toimiva Wafa-uutistoimisto raportoi. Erekat sanoi, että kansainvälinen yhteisö hyväksyi puheen kaikilta osin, vain Israelin hallitus ja USA:n ulkoministeriön tiedottaja ovat poikkeuksia. Hän kehotti USA:n ulkoministeriötä harkitsemaan asennettaan puheeseen uudelleen ja tukemaan julkilausumaa, joka tullaan esittelemään YK:n turvallisuusneuvostolle. Israelin kansanedustajat ovat kritisoineet kovin sanoin Abbasin puhetta. Ulkoministeri Avigdor Liberman totesi, ettei Abbasilla ole enää merkittävää asemaa; hän on menettänyt myös PA:n arabien tuen, mitä vahvistavat viimeiset mielipidetiedustelut, joiden mukaan suosituin henkilö on Ismail Haniyeh selvästi ennen Abbasia, ja Hamas voittaisi vaalit, jos ne pidettäisiin nyt.