Työttömälle oikeusturvaa ja parempaa toimeentuloa

Kaisa Varonen os. Borg

/ #60 Re: IPU

25.03.2015 15:15

#55: - IPU 

 Kannatan itsekin perustuloa, mutta en millä mallilla tahansa. Nythän perustulosta ei ole vielä päätetty kokeiluakaan, siis sitä 3-4 vuoden kokeilua, josta päätös seuraavalla vaalikaudella tulee.Samoin perustulomallista ei ole vielä päätetty.

En tiedä, mitä tarkoitit ihan tarkaan. tämän adressin vaatimukset ja perustulo eivät ole ristiriidassa. Tämä on ennen perustuloa ja sen lisäksi, ei sen sijaan. Eli joskus tulevaisuudessa tuleva "parempi systeemi" ei todellakaan ole perustelu olla korjaamatta nykyjärjestelmän pahimpia lahovikoja. Kaikkein ensimmäiseksi pitäisi työttömille saada normaali oikeusturva, mikä muille ihmisille Suomessa kuuluu. Huhhuh, pitkä juttu, lukekaa adressin tapahtumasivulta, itse faktoista suurin osa on adressin tekstissä.

Eli nythän ihmisiä on jopa 2005 langetetulla karenssilla, vaikka ikuinen karenssi on kumottu, mutta ne joilla se jo oli jo ennestään, ovat sillä vielä 2016 saakka. Yleensä lain muuttuessa lain uuden edullisemman tulkinnan mukaan tuomitaan, paitsi työttömiä. Päiväsakko ei ole oikeasti koko päivän tienesti, esim. jos työtön pahoinpitelisi tms. hän saisi 7 e sakkoa, mutta karenssi vie koko päivän ansion, mahdollisesti 2005-2016. Työttömien valitukset eivät auta lähes koskaan, ja valitukset kestävät vuosikausia, vähintään kaksi vuotta. Sekin riittää, että työnantaja kertoo "omin sanoin ja muistin mukaan", mitä työnhakija on sanonut työnhakupuhelussa. Kuka tietää, vaikka hänellä olisi hampaan kolossa jotain... sellaista sattuu, mutta muiden ihmisten asioissa syytteet tutkitaan. 2009 jälkeen on virkailijalle tullut enemmän valtaa. Sitä paitsi toimeentulotuki ei ole henkilökohtaista tuloa, vaan perheen avustus. Karenssien avulla pudotetut eivät saa työnteostaan edes työmarkkinatukea ja 9e vaan perhekohtaista toimeentulotukea tulo-ja menolaskelmien mukaan. Kuntouttavassa työtoiminnassa olevat eivät silläpääse karenssilta. he saavat siis joko tyämarkkinatukea tai eivät sitäkään, pelkän 9e (vain toimeentuoluella oleville kuntouttavan työtoiminnan henkilöille sen maksaa sosiaalitoimisto, ns. toimintaraha 9e). Karenssille pudottamiset, omavastuu ja odotusaika sekä vielä toimintaraha lisäävtä kunnan kuluja, siisrtävät valtion kuluja kunnalle.

Sitten vielä "muille rikollisille" ei langeteta samasta teosta kahta rangaistusta. Työttömälle langetetaan vielä toieentulotuen perusosan leikkaus 20% tai 40%:isesti stm:n ohejiden vastaisesti ja perustuslain vastaisesti. Ensin kuuluu kuulla työtöntä, sosiaalityöntekijä voisi jättää leikkausken tekemättä, jos tuomio on väärä, sitä paitsi pitäisi tehdä itsenäisen selviytymisen suunnitelma ja antaa ihmiselle tilaisuus selviytyä. Näin ei silti menetellä, vaan yleisesti leikkaus tehdään automaattisesti ja vielä tuossa suuruusluokassa. Huomatkaa, että karenssi tulee myös pakattomasta työstä tai typerälle työnhakukurssille viidennen kerran menemästä keiltäytymisestä.Huom. typerä työnhakukurssi maksaa 5000 e/kk/työtön (Lähde. Elinikäinen oppiminen- kirja). Kun kurssit ovat pakollisia karenssin uhalla, voivat ne olla kuinka huonoja tahansa. kun asiakkaiden saanti on varmaa ja tulo sen myötä, ei pitämällä huonoja työnhakursseja tulojaan menetä. Imaistyövoimastakin työnanatja maksaa maksaa pitkän pennin työnhallinnollle, mutta työtön ei saa mitään muuta kuin työttömyyspäivärahan ja 9e/pv.Koko kurssi voi olla hyödytöntä ja sopimatonta työtä. Esim. eräs ystäväni joutui urakussille, jossa pari päivää neuottiin niitä samoja hakemusmalleja ym. jotka ovat netissäkin. ystäni on kapuallisen tutkinnon suorittanut. Hänet pantiin muka kaupallista alaa harjoittelaan. Hento ja vivelvaivoita kärsivä nainen jouti nostlemaan painavia tavaroita, mikä pahensi hänen nivelvaivojaan.

Puhutaan kilpailusta, juu, juu. Mitä kilpailua se on, kun joillekin annetaan ilmaistyövoimaa kerran toisensa jälkeen, toiset maksavat palkan, toiset maksavat kurssin kuluista osan. Työtön ei saa mitään. Työharjoittelukin on usein eikä poikkeustapuksessa rutiinityötä. Veronmaksajat ja joskus myös työnantaja 8esim. yksityisyrittäjä) maksavat.