Työttömälle oikeusturvaa ja parempaa toimeentuloa

Kaisa Varonen os. Borg

/ #61 Jatkoa edelliseen

25.03.2015 15:38

Jos saisimme karennsilta olevat sosiaalitoimistoon pudotetut, varsinkin ikuisella karenssilla olevat takaisin työvoimatoimistoon, heillä olisi oikeus palkkatukeen. Uusien Tem-ohjeiden mukaan ihminen , joka ei ole ollut työttömän työnhakijan statuksella, mutta on todellisuudessa ollut työtön, voi jatkossa päästä palkkatuelle. Siis karenssilta suoraan palkkatuelle ja töihin, jos on työtkylyinen (sairaseläkeet ja osa-aikaeläkkeet ovat sitten toinen vaihtoehto).Nyysysteemin mukaan sosiaalitoimisto ei voi tajota muuta kuin kuntouttavaa työtoimintaa.

abcdef

Timo Varonen

Palkkatukilaki 2015 - työttömyysaika lasketaan eri tavalla

Työtön ei ole työsuhteessa, ei työllisty päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssään työttömyysturvalain 2 luvun tavalla, eikä ole opiskelija, työttömänä pidetään myös työsuhteessa olevaa kokonaan lomautettua ja henkilöä, jonka viikottainen työskentelyaika on alle 4 tuntia. (L 916/2012)

Työministerion ohje ja palkkatukilain 2015 yksityiskohtaiset perustelut näyttävät tarkentavan tätä. Kahdeksannen pykälän yksityiskohtaisissa perusteluissa esitetään, että työttömyysaikaan laskettaisiin aika, jona henkilö on osallistunut julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain mukaiseen valmennukseen (työnhakuvalmennus, uravalmennus, työhönvalmennus) tai kokeiluun (työkokeilu, koulutuskokeilu) tai kuntouttavaan työtoimintaan (L 189/2001). Työministeriön ohje toistaa yksityiskohtaisten perustelujen tekstin ja lisää, että työttömyyden kestoa laskettaessa ei edellytetä, että henkilö on ollut samanaikaisesti rekisteröityneenä työnhakijaksi TE-toimistossa. Palkkatukea myönnettäessä henkilön tulee kuitenkin olla työtön työnhakija.

Näyttää siltä, että viime vuoden loppuun saakka kuntouttavassa työtoiminnassa oleva oli "toimenpiteessä" ja häntä ei katsottu työttömäksi työnhakijaksi. Nyt kuntouttavassa työtoiminnassa, valmennuksessa tai kokeilussa oltu aika laskettaisiin työttömyysaikaan eli työttömyyden kesto lasketaan eri tavalla. Palkkatukea myönnettäessä henkilön on kuitenkin aina oltava työnhakijana TE-toimistossa.

Lähteet: HE 198/2014 yksityiskohtaiset perustelut, L 916/2012, L 1366/2014, TEM ohje 31.12.2014 (Finlex),

(Kajo-keskus/Työllisyystoimijoiden terveisiä - aloitteita työllistymisen esteiden poistamiseksi)

www.pksotu.fi

pksotu.fi

Lomakkeen yläreuna

 lainaus ryhmästä Vaihtoehtoinen työllisyyspoliittinen ohjelma(fb).