Eläkkeensaajan asumistukea ei saa laskea yleisen asumistuen tasolle

Martti W

/ #593 vääryyttä vastaan

16.06.2015 15:52


  Tämä mielipiteemme koskee hallituksen suunnitteilla olevia vähävaraisiin eläkeläisiin kohdistuvilla toimenpiteillä, jotka pahimmillaan voivat kokonaan romuttaa eläkeläisten mahdollisuuden ihmisarvoiseen elämään.
 Meidän ryhmäläisten on täysin mahdotonta käsittää sitä, että jotain tällaista voi tapahtua Suomessa, jota sentään on
pidetty hyvinvointi- ja sivistysvaltiona.  Miten ja millä perusteilla tällaista kurjistamista voidaan sallia?
 
  Vähävaraisten eläkeläisten asumistuen leikkaus aiheuttaa pahimmillaan suunnatonta fyysistä ja psyykkistä kärsimystä hyvin monella eri tavalla kaikkine seuraamuksineen.
 Jo nyt olemme lukeneet aivan järkyttäviä kertomuksia siitä mihin tällainen tulojen menetys voi johtaa.
On aivan selvää, että jos vähistä tuloista leikataan tuntuva osa, niin ihmisarvoiseen elämiseen ei enää riitä rahaa, vaan monikin voi joutua jättämään nykyisen kotinsa ja hakea paikkaa mistä löytyy, jos löytyy. On täysin käsittämätöntä että yhden ihmisryhmän pitäisi ottaa vastaan näin epäinhimillinen kohtelu vaikka hyvin monet eläkeläiset ovat itse osallistuneet tämän maan rakentamiseen, kasvattaneet lapsia joista monella on jo itsellään lapsia tätä maata rakentamassa kukin voimiensa mukaan.  

  Lisäksi eläkkeiden indeksien jäädyttäminen yhdessä tuloleikkausten sekä maksujen yms. korotuksineen asettaa vähätuloiset eläkeläiset äärimmäisen tukalaan asemaan, josta ihmisarvo on kaikonnut kauas pois.
  On myös huomattava se, että monille eläkeläisille sopivan motorisoidun ajoneuvon omistaminen ei ole pelkästään mukavuustekijä, vaan hyvin usein suoranainen välttämättömyys heikentyneen liikuntakyvyn yms. vuoksi. Yhdessä tulojen menetyksen sekä ajoneuvojen ylläpidon kallistumisen johdosta monikaan ei enää pysty pitämään tarvittavaa kulkuneuvoa vaan joutuvat jäämään kotiin ilman mahdollisuutta mennä esim. kauppaan, kylään tai virkistävälle
matkalle. Näemme, että kaikki tällaiset rajut heikennykset eivät kuulu sivistyneen maan periaatteisiin.

 Kaikki eläkeläiset eivät automaattisesti ole oikeutettuja toimeentulotukeen vaikka tuloja leikataan, tällöin ainoastaan käytettävissä oleva marginaali tulojen ja menojen suhteessa pienenee ja vähäinenkin yllättävä menoerä voi olla kohtalokas. Ja vaikka olisivatkin oikeutettuja toimeentulotukeen, lienee monelle nöyryytys lähteä anomaan toimeentulotukea koko pitkän työuransa päätteeksi.

 Lisäksi pyydämme huomioimaan sen tosiasian, että eläkeläisten joukossa on varmasti monia sellaisia jotka jo edellisen laman aikana 1990-luvun alkupuolella joutuivat maksajiksi/uhreiksi ja nyt taas sellainen kurjuus on edessä. Tässä pätee vanha sanonta: "älä lyö lyötyä".

  Eläkeläisiltä on tunnetusti jo edellisen laman aikoina leikattu kansaneläkkeen pohjaosa sekä otettu käyttöön n.s. taitettu indeksi, jotka yhdessä alentavat eläkkeiden määrää.
Hyvin huolestuttava seikka on myös se, että usein tällaiset heikennykset/leikkaukset jäävätkin pysyviksi, jolloin mitään toivoa paremmasta
ei enää ole. Mitä tällaisesta seuraa, sen voi vain kauhulla arvailla.

 Nyt on tehtävä kaikki mahdollinen sen eteen, että tämä hyvin julmalta tuntuva politiikan suunta pysäytetään välittömästi, sillä jatkuessaan tämä johtaa hirvittäviin inhimillisiin kärsimyksiin, joita ei varmasti kukaan voi toisille toivoa, saatikka aiheuttaa.

Turku-ryhmä MW & LK