Uudenkaupungin musiikkiluokkatoiminta on säilytettävä!

Heli-Päivikki Laurén
Uusikaupunki

/ #1 Mikä on vaihtoehto?

03.12.2009 01:35

Musiikki ja sen tekeminen, soittaminen ja kuunteleminen on kautta maailman sivun kuulunut ihmisen elämään. Toinen ihminen saa musiikista enemmän kuin toinen. Tämä on jokaiselle hyvin yksisöllistä.
Toinen ei anna arvoa tuo taivaallista musiikille. Toinen voi taas saada esim. musiikkiterapiasta aivan mahtavan avun.
Nykyään raha on tiukassa monessa kunnassa. Kaikissa aletaan miettiä mikä on tärkeää, mikä tulisi säilyttää.
Näin myös Uudessakaupungissa. Meillä on jo pian parinkymmenen vuoden ajan ollut musiikiluokat erillisenä perusopetuksen lohkona. Oppilailla on ollut mahdollisuus hakea musalle kolmannelta alkaen.
Tämä on ollut hienoa "lisää" perusopetuksessa. Jotkut oppilaat ovat päässeet musalle jos ovat omanneet musikaalisia lahjakkuuksia.
Tämä musiikkitoiminta on työllistänyt neljä opettajaa. Siellä on ollut erikokoisia luokkia 14-26 oppilaaseen.
Sanotaan, että tämä ei maksa enempää kuin tavallinenkaan luokkatoiminta. Kyllähän ne musaluokan opettajatkin nostavat palkkansa siinä missä muutkin. Enkä ollenkaan usko, että siellä musalla harrastetaan vain kuorolaulantaa. Varmasti siellä on erilaisia instrumentteja. Kyllä nekin maksaa.Tämä on todellakin sellaista ylimääräistä hyvää mitä ukilaiset lapset ovat saaneet. Pääosin luokat ovat koostuneet kaupunkilaisista oppilaista.
Raha on nyt tiukalla ja pitäisi miettiä mistä aletaan säästämään. Mielestäni on kohtuutonta, että musaluokat saavat jatkaa, mutta esim. kyläkoulut suljetaan. Kyliltä tulevat lapset saavat alkaa kulkea pidempiä koulumatkoja jne.
Tässä kohtaan varmasti ne musaluokkalaiset oppilaatkin ovat samaa mieltä. Varmasti antavat ennemmin sille pienelle koululaiselle mahdollisuuden oppia siinä lähellä kotia.
Puhuttu on myös kaupungissa olevista alakouluista. Tai lähinnä siitä, että niitä on liian paljon.
Kaupungissa on erittäin arvokas historiallinen koulu. Sen arvoa koulukäytössä ei varmasti kaupungin päättäjät pysty mittaamaan rahassa.Siihen on hyvin vaikea keksiä sen kiinteistön arvoa vastaavaa toimintaa.
Historiallinen arvo kantaa hedelmää jälkisukupolville. Koulu on ollut kaupunkilaisten vaihtoehto. Siellä ollaan panostettu liikuntaan hieman enemmän kuin kuin muissa kouluissa. Tämä tapahtuu ihan perustuntiopetuskehyksen puitteissa. Tämä on kaikissa kouluissa mahdollista. Siihen ei tarvitse erikseen perustaa luokkia ja siihen eri opettajia.
Liikuntaa voidaan myös pitää ennaltaehkäisevänä terveydenhoitona. Siinä säästyvät eurot näkyvät vasta vuosikymmenien takaa.
Kaikki kunnia musiikkiluokille ja niissä työskenteleville. Ankarien aikojen alla on mietittävä mikä tulee säilyttää ja mikä jäädä.
Uudessakaupungissa on aivan mahtava musiikiopisto. Moni musaluokan oppilas käykin musiikkiopistoa. Tässä olisi mahdollisuus kaupungilla, satsata siihen. Siellä voi ihan oikeasti syntyä todellisia musiikin ammattilaisia.
Mikä olisi sen hienompaa kun oman kaupungin musiikintaitaja veisi musiikin sanomaa ympäri Suomea ja maailmaa.
Musiikkiopistossa on taitava/ammattinsa osaava henkilökunta.
Paras ratkaisu tietysti olisi, että Joulupukki toisi kaupungille säkillisen euroja ja antaisi ne perusopetuksen käyttöön.Valitettavasti tämä on vain toiveajattelua.