Vetoomus Betaniankadun päiväkodin puolesta

Suvi Pukero
Adressin tekijä

/ #3 Ryhmäkokoasiaa Liisa-Keltikangas Järvinen, julk. Helsingin sanomat!

11.02.2010 09:32

Isot ryhmät aiheuttavat hoitolapsille stressiä ja aggressiota
28.2.2009 18:25
A A Samuli Leivonniemi

Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.

Sähköposti Samuli Leivonniemi
Helsingin Sanomat

Päiväkotien isot ryhmäkoot aiheuttavat pienille lapsille aggressioita, levottomuutta ja keskittymiskyvyttömyyttä, joista kärsitään vielä kouluiässäkin.

Helsingin yliopiston psykologian professorin Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan tutkimustulokset tästä ovat selviä ja vankkoja.

"Suurissa päiväkotiryhmissä on liian paljon touhua, melua, kontakteja ja virikkeitä. Monet tutkimukset osoittavat, että alle kolmivuotiaiden lasten stressitaso voi jo iltapäivällä olla niin korkea, että puhutaan selkeästä sairastumisriskistä."

Keltikangas-Järvisen mukaan nykymallin mukainen päivähoitojärjestelmä ei ole lapsen kehityksen kannalta hyvä. Parasta olisi, jos lasta hoidettaisiin kotona 1,5-vuotiaaksi asti. Seuraavat puolitoista vuotta paras paikka olisi perhepäivähoidossa.

Päiväkotikin kelpaisi, jos siellä olisi yksi pysyvä hoitaja, yksi huone ja neljä tai viisi lasta.

"Ilmeisesti on taloudellisesti mahdotonta rakentaa päiväkoteja, joissa olisi näin pieniä ryhmiä. Mutta alle kolmevuotiaan kyky hallita ympäristöään rajoittuu muutamaan, enintään viiteen lapseen."

Kolmevuotiaasta esikouluikään sopiva ryhmäkoko olisi 8–10 lasta. Esikoulussa se voi lähentyä jo pientä luokkaa.

Ongelmallisia ovat myös lasten pitkät hoitopäivät. Keltikangas-Järvisen mielestä yhteiskunnan pitäisi taipua nykyistä paremmin siihen, että lapsia voitaisiin pitää hoidossa paljon lyhempiä aikoja. Kansainvälisissä tutkimuksissa riskiluokittelu päättyy usein jo 28 viikkotuntiin.

"Meillähän kaikki lapset ovat riskiryhmässä. Kaikki mitä voidaan vähentää lapsen pitkistä päivistä, on lapselle hyväksi", Keltikangas-Järvinen sanoo.

"Eivät nämä mitenkään kohtuuttomia vaatimuksia ole hyvinvointiyhteiskunnalle."