HÄTÄHUUTO LÄNTISEN KESKISUOMEN SOIDEN JA VESIREITTIEN PUOLESTA

vastaus on Canada

/ #24 Re: vieraalle

30.10.2011 20:17

#23: -

Edellinen vieras kirjoitti mm:  "Ei sitä kuitenkaan kerralla niin syvältä kuivateta, siihen menee aikaa n. 30 vuotta, että ollaan lähtötasosta 2m:n syvyydessä."

Totta tuossa lauseessa turiset. Eihän sitä kerralla kaiveta, vaan siinä 30 vuodessa minimissään toistakymmentä kertaa, ehkä jopa kerran vuodessa(?). Se tarkoittaa, että jokaisella ojien syventämiskerralla raavitaan vähätkin ojiin kasvaneet sammaleet pois. Sitten kun sateet taas lotisevat, ne 20 metrin välein kaivetut ojat syöttävät turveliemet yli kenttien ja lietteenpidättimien (jotka usein muutenkin ovat rikkoutuneet, eikä kukaan vaivaudu korjaamaan).

Pinta-alayksikköä kohti turvekentällä ojametrejä on tuplaten metsäojikoihin verraten ja turveojat aina paljaina eroosiolle. Jyrsinnässä turvemössöä valuu ojiin vielä lisää odottamaan seuraavaa sadetta (tai poudan sattuessa tuulta) ja virtausta vesistöihin. Käy katsomassa itse. Ojitetuissa metsissä ei myöskään konein pölistellä turvetomua päivästä toiseen niihin joskus kaivettuihin metsäojiin, kuten tehdään turpeenkaivannoilla.

En metsäojittajia ja heidän puutteellisia menetelmiään puolustele, mutta realiteetti on, että mainittua pinta-alayksikköä kohti, kasvittomien turvekenttien ja -ojien jatkuvasta eroosiosta johtuen, kiintoaineita ja humusta tulvii vesiin moninkertaisesti sammaloituneihin metsäojiin verrattuna. Kyllähän minäkin metsäojituksen kuriin haluan. Toivottavasti me yhdessä teidän vapolaisten kanssa saamme vaatimuksemme järjestelmässä läpi, jos se olisi edes jonkinlainen yhteisymmärryksen aihe? Olisiko Vapon ympäristöjohtaja Mia Suomisesta siihen veturia?

Tämäkin vuosi osoitti  -  kuvien kera todistettuna (kuten jo edeltäneistäkin kommenteista ilmeni)  -  miten turveliemet tulvehtivat puroihin, jokiin ja järviin, sen ylistetyn "BAT-tekniikan" mitenkään estämättä. Ja niitä liejutulvapäiviä osui ajanjaksolle kymmenittäin, monikymmenkertaistaen vapolaisten ynnä kumppaneittensa julkaisemat vesistöpäästöjen "keskiarvolukemat".

Ihmettelen todella isosti, jollette nykyiset ja ex-vapolaiset ole uskaltautuneet katsomaan totuutta silmiin niille tulviville tuhokentillenne. Kiellätte vain sitkeästi kerta toisensa jälkeen kaikkien nähtävissä olevan todellisuuden, vedoten niihin väärinä ajankohtina ja puutteellisin menetelmin laadittuihin ns. "tutkimustilastoihinne". Vielä tänäkin syksynä voisitte liejukoillenne kahlata arvioimaan saavutuksianne. Ne näkymät eivät tekijöitään mairittele.