Vältämme ydinsähköä ja ydinvoimaosakkaitten tuotteita

Alfa

/ #13 Re: vesivoima tuottoisaa?

05.09.2010 20:00

#2: Lauri Pitkänen -

Vesivoiman käyttökerroin on kovin matala, alle 30% keskimäärin. Vesivoimaloiden teho Suomessa on yli 3 GW mutta veden määrä ei riitä ympärivuotiseen tuotantoon. alkukesästä kun sähkön tarve on pienimmillään, vettä joudutaan juoskuttamaan turbiinien ohi, tammikuussa tilanne on huomattavasti heikompi.

Tuulivoiman tuotantoluvut menevät toisinpäin. VTT:n raporteista havaitaan, että esim. Kemin Ajoksessa myllyt jauhavat talvikuukausina yli 35% käyttökertoimella, yltipä yksi myllyistä joulukuussa 2009 50% kertoimeen.

Suomen energiantarve olisi helposti tyydytettävissä uusiutuvilla energiamuodoilla. Tuulivoimaa on tällä hetkellä kaavoitettu yli 6 GW edestä merialueille, siitä toteutunee lähivuosina 2-3 GW. Myös aurinkoenergialla olisi Suomen olosuhteissa tärkeä rooli: Etelä-Suomen teollisuus-ja liikerakennusten katoille olisi hyödyllistä asentaa 2 GW tehon edestä aurinkopaneleja. Näillä voitaisiin tasata sähkönkulutuksen vuorokausivaihtelu, joka on juuri tuota luokkaa. Enemmän jos rakennetaan, joudutaan jossain vaiheessa ehkä miettimään sähkön varastointia. Biomassasta (puu ym) saatavalla energialla voitaisiin kattaa loput.

Edullisin näistä tuotantomuodoista on tällä hetkellä aurinkoenergia. panelien valmistuskustannukset putosivat keväällä 2010 alle 80 centtiin / watti. Se on puolet tuulivoiman, tai 1/5 ydinvoiman rakennuskustannuksista. Tuulivoiman käyttökerroin on aurinkovoimalaa parempi, ja polttoainekustannukset + jätehuolto rasittavat ydinvoimaa sen verran paljon, että kaupallinen ydinvoima ei ole enää kannattavaa maailmalla ilman valtiovallan tukiaisia.