Vesistöjen puolesta - Stop Talvivaara


Vieras

/ #2533

27.11.2016 17:49

”Ystävät, Rooman kansalaiset, kuulkaa! En Caesaria kiitä, mutta hautaan. Pahatpa työmme usein eloon jäävät, mut hyvät haudatahan luumme kanssa.”

Niin, osuvasti siteerattu. Eikö Antiikin Rooman aikainen tai sitäkin varhaisempi valtaeliitti johda yhä maailmaa? Mutta silti osuvasti siteerattu emeritusprofessori Valtaoja.

“Ystävät, Rooman kansalaiset” viittaa siihen, että kirjoittaja on vahvasti osana yhteiskuntaa, yhteiskunnan yläpäässä, vaikuttavassa asemassa, tai ainakin hän on ollut siellä pitkään. Häntä on kunnioitettu, hänelle on kertynyt varallisuutta, hän on eliittiä lähellä, hän on ns. roomalainen, jolla on myös oikeus puolellaan.

Haluaisin tuoda esille toisenlaisen katsontakannan suhteutettuna Antiikin Rooman aikaiseen yhteiskuntaan. Roomassa kaikista alhaisemmassa yhteiskunnallisessa asemassa olivat orjat ja orjien keskuudessa huonoimmassa asemassa olivat gladiaattorit. HE elivät ns. miekan terällä.
Koskaan ei gladiaattori tiennyt milloin heräisi viimeiseen aamuun.
Areenalla käydyt gladiaattoritaistelut olivat suurinta hupia kansalaisten keskuudessa. (näin ainakin historiankirjat väittävät) Ennen areenalla käytävää ottelua, ottelevat gladiaattorit kääntyivät keisariin päin, kohottivat oikean kätensä kunnioittavasti ja tervehtivät häntä;

“Ave Imperator, monituri te salutant” eli Tervehdys keisari, kuolemaan menevät tervehtivät sinua.

Tämä jo vuosia jatkunut tapaus Talvivaara/Terrafame on osoittanut toiminnoillaan ainakin osittain, että kaivoksen toiminnoista, ympäristösaasteista kärsivät on ajettu yhteiskunnassa oikeudettomaan tilaan, orjan asemaan tai vieläkin huonompaan . . . . .

joten gladiaattoritervehdyksen voisi nykyaikaistaa;

Tervehdys, pääministeri Sipilä, me kaivoksen alapuolisten vesistöjen varrella asuvat ja ympäristösaasteisiin tulevaisuudessa mahdollisesti sairastuvat ja kuolevat tervehdimme sinua.

Niin, nykyisin areenana toimii sosiaalinen media, joka luo itsessään kansalaisille hupia.

Terveisin Dimachaeri