Suomensuomalaisten tasa-arvoinen kohtelu varmistettava

Gabe

/ #41 Itsenäisyyspäivä ja liput

07.12.2018 02:42

Yle Uutisissa on 6.12 julkaistu artikkeli nimeltä "Poliisi epäilee hakaristilippuja kantaneita miehiä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – näin syntyi päätös lippujen riisumisesta".

Uutisessa mainitaan, ettei lippujen kantaminen ole rikos, mutta poliisi on kuitenkin vaatinut luopumaan lipuista. 

Poliisi on myös katsonut hakaristilipun olevan yleisten moraalikäsitysten vastainen. 

Asiasta on käynnistetty esitutkinta. Jos henkilöitä aiotaan kuulustella asian takia tai kohdistaa heihin muita pakkotoimenpiteitä, hyvitetäänkö menetetty aika? Entä muistaako poliisi hävittää mahdolliset valokuvat, sormenjäljet ja DNA:n jos näitä otetaan syyttömiksi todetuilta henkilöiltä? Tekeekö poliisi ylipäänsä koskaan näin vai onko pelkkä epäilyksen alaiseksi joutuminen riittävä peruste omia tällaisia tietoja?

Poliisin koulutus ei ole erityisen pitkä eikä sisällä suuremmin filosofiaa, etiikkaa, historiaa tai politiikan tuntemusta, mutta kuitenkin tällaisista asioista päättäminen jätetään enemmän tai vähemmän poliisin vastuulle, joka voisi yhdistää hakaristin myös esim.muinaisiin itämaisiin uskontoihin tai vaikka toisen maailmansodan jälkeen luotuun itsepuolustuslajiin (shorinji kempo), jossa on käytetty lähes identtistä symbolia lajitunnuksena. 

Hakaristi on toki myös yhteensopiva natsiaatteen kanssa, mutta onko pelkkä yhteensopivuus riittävä syy mennä pahimmillaan päättämään symbolin kantajan puolesta mitä hän on ajatellut? Aiotaanko mediassa levitellä henkilöiden tunnistamista helpottavia tietoja kuten tehtiin jokunen vuosi sitten "KKK miehen" tapauksessa? Samaa on kysytty ennenkin ja osoitettu tekopyhyyksiä mitä tulee symbolien tulkitsemiseen (kts.adressin loppuosa).