ISRAEL ELÄKÖÖN - ISRAEL MUST LIVE!


Vieras

/ #1284 "Israel nauraa järjettömyyksilleen Etgar Keretin tarinoiden kautta"

14.12.2011 02:19

Artikkelin on kirjoittanut Vesa Siren, Helsingin Sanomat
http://www.hs.fi/kulttuuri/Israel+nauraa+j%C3%A4rjett%C3%B6myyksilleen+Etgar+Keretin+tarinoiden+kautta/a1305551254964

 



Israel nauraa järjettömyyksilleen Etgar Keretin tarinoiden kautta

 

http://hs13.snstatic.fi/webkuva/oletus/560/1305551254725?ts=100...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


TEL AVIV. Jos kirjailijaa käännetään 31 kielelle ja hänen kirjastaan tehdyssä elokuvassa rocktähti Tom Waits esittää enkeliä, voinee puhua tähdestä.


Etgar Keret, 44, on Salman Rushdien mielestä ”täysin omaperäinen uuden sukupolven ääni” ja myös Amos Oz kertoo ihailevansa häntä. Ozista ja David Grossmanin kaltaisista vanhemman sukupolven vakavikoista Keret eroaa yllätyksellisen hirtehishuumorinsa vuoksi.


Israelissa hänen uusin hepreankielinen kirjansa nousi myyntilistojen kärkeen, koska israelilaiset rakastavat nauraa todellisuutensa absurdiudelle Keretin tarinoiden kautta.


Suomeksi Keretiä ei vielä saa, esimerkiksi englanniksi ja ruotsiksi kyllä.

 

Keretin lyhyissä tarinoissa voi tapahtua mitä vain. Seksikäs tyttöystävä muuttuu öisin karvaiseksi pikkumieheksi ja helvetin asukit käyvät lomillaan lähikaupassa tutustumassa uusiin tuotteisiin.


Itsemurha ja tuonpuoleinen ovat usein läsnä, sillä satiirin uudistaja pitää tarinoiden taustan sittenkin traagisena.

”Itsemurha on hyvä kulma tarkkailla elämää”, Keret kertoo Helsingin Sanomille.
”Varsinkin kun tyttöystäväni ja paras ystäväni valitsivat sen tien.”

 


Keretin mukaan Israelin arkitodellisuus on skitsofreeninen. ”Hammaslääkärini on vegaani, joka ei osta lapsilleenkaan eläintuotteita. Reserviläisenä hän palvelee armeijaa 40 päivää vuodessa ja tappaa ihmisiä tarkka-ampujana.”



Keret itse on armeijan käynyt pasifisti.

 

Kesällä hän aiheutti pienen hallituskriisin saatuaan pääministeri Benjamin Netanjahun myöntämään haastattelussa, ettei tämä tee mitään palestiinalaiskonfliktin ratkaisemiseksi.



Israelin historian fasistisin hallitus luulee miehuuttaan epäiltävän, jos provokaatioon ei vastaa maksimaalisen aggressiivisesti. Olen huolissani myös sananvapaudestamme.”



Vielä enemmän hän kammoaa Gazaa hallitsevaa palestiinalaisjärjestö Hamasia. ”Asuisin mieluummin Titon Jugoslaviassa kuin Hamasin Gazassa.”



Keretin mielestä Israelin ei pitäisi miehittää Länsirantaa vaan vetäytyä vuoden 1967 rajoille. Hän kuitenkin epäilee, että sekään ei riitä rauhaan elleivät molempien osapuolten asenteet muutu.



”Juutalaiset ovat olleet uhrikansa ainakin Espanjan inkvisiosta lähtien ja palestiinalaiset arabimaailman silmissä vuodesta 1948. Uhrius tuo sokeutta ja vainoharhaisuutta. Toisten syyttely ei lopu koskaan.”



Vaikka Keret ei hyväksy hallituksensa toimia, hän ei pidä Israelin-vastaisista kansainvälisistä kulttuuriboikoteista. ”Ajatustenvaihto on ovien sulkemista parempi vaihtoehto.”