Kotihoidontukea ei saa lyhentää

Sofia

/ #324 Ei ole yhdentekevää kuka pientä lasta hoitaa

06.03.2012 18:58

Lapset ovat pieniä vain muutaman vuoden, ja äidit (tai isät) ehtivät kyllä olla palkkatyössä sen jälkeen pitkään. On väärin, että kotona tehtävälle kasvatustyölle ei anneta arvoa, vaan kaikilta vaaditaan samanpituista uraa palkkatyössä.

Muistutan siitä, että kaikkien asiantuntijoiden mukaan alle 3-vuotias ei hyödy päiväkotihoidosta. Pahimmassa tapauksessa se saattaa olla hänelle vahingoksi, jos ryhmät ovat suuria ja päivät pitkiä. Ihmisen psyyken perusta valetaan 3-vuotiaaksi mennessä, ja meidän pitäisi ehdottomasti antaa kaikille perheille vaihtoehto, jossa lapsen tiivistä vuorovaikutusta oman vanhemman kanssa ei häiritä liian aikaisin. Jos pieni lapsi kärsii huonolaatuisesta päivähoidosta, seuraukset kumuloituvat hänen myöhemmässä elämässään ja yhteiskunta menettää moninkertaisesti sen mitä kotihoidontukeen satsaaminen edellyttää.

Jos tukea lyhennetään, kotihoidon mahdollisuus viedään pienituloisilta, kun taas hyvätuloisilla säilyy valinnanvapaus. Siksi tämä päätös olisi eriarvoistava. Lisäksi se muuttaisi asenneilmapiiriä entisestään siten, että vain palkkatyö on arvokasta ja vain päiväkotihoito on hyväksyttävää. Näin ollen se myös lisäisi entisestään suvaitsemattomuutta erilaisia valintoja tekeviä ihmisiä kohtaan.

Ehdotan, että tämän tuen leikkaamisen sijasta asetamme eläkkeille katon, verotamme pääomatuloja aidosti progressiivisella asteikolla, leikkaamme maataloustukia ökyrikkailta sekä poistamme asuntolainojen korkovähennysoikeuden.