NÄPIT IRTI KOULUSTA Vantaa 2012


Vieras

/ #92 Re: Pinnallisuus yltää yllättävän korkealle

12.06.2012 11:46

#51: Moni kakku kaunis päältä... - Pinnallisuus yltää yllättävän korkealle

"Vantaa on ja pysyy näidenkin opetukseen kohdistuvien leikkausten vuoksi imagoltaan jokapaikasta pihistävänä kaupunkina..."

Jossakin on ainakin käytetty jossain vaiheessa rahaa rutkasti, kun kaupunki on velkaantunut näin rankasti. Luulisi, että jossain vaiheessa esim. kouluruoka on ollut laadukasta, oppilaskoot pieniä ja kouluavustajia rutkasti tai sitten jollain muulla osa-alueella on ollut enemmän resursseja käytössä. Kuitenkin päättäjät ovat tehneet hölmölsti, kun tilanne on päästetty näin pahaksi. Eli nyt joudutaan noin rankalle säästökuurille. Velkaantuminen olisi pitänyt saada hallintaan jo aiemmin!

Aina valitetaan siitä, että täytyy rakentaa uusia palveluita kaupunkiin muuttaville asukkaille. Ne asukkaat, joiden lapset niitä kouluja ja päiväkoteja tarvitsevat, ovat yleensä niitä veronmaksajia. Jos eivät ole, niin kaupunki ei sitten vaan ole niin houkuttelva, että se onnistuisi saamaan asukkaikseen nk. hyviä veronmaksajia. Silloin täytyy menot sopeuttaa niihin alempiin verotulohin.

En vastusta sinänsä leikkauksia koulutoimesta tai ylipäätään mistään, mutta maltillisemmin voisi leikata. Itse olen 100% valmis maksamaan korkeampaa kunnallisveroa. Mutta leikata myös pitää. Saataisiin tuplavakutus velan lyhennykseen, kun samaan aikaan sekä leikattaisiin maltillisesti että korotettaisiin kunnallisveroprosenttia. Mutta tuo kunnallisveroprosentin korottaminen on niin pyhä asia, että sitä erittäin harvoin esitetään vaihtoehtona. Nyt on näköjään esitetty 0,5% -yksikön korotusta.

Positiivista tässä koulutoimen leikkausten vastustamisadressissa on se, että esitetään kerrankin vaihtoehto eli kunnallisveroprosnetin nosto. Yleensä aina vastustetaan hampaat irvessä, että mistään ei saa leikata - saavutettuihin etuihin ei saa koskea. Kaupungin talous toimii aivan samaan tapaan kuin yksityinen kotitalouskin: velaksi ei voi elää loputtomiin. Velkaantua voi, mutta velkaa täytyy jossain vaiheessa alkaa lyhentää. Lyhentää voi silloin, kun tulot ylittää menot ja silloin kun . Yksinkertaista, mutta joillekin niin vaikeaa ymmärtää.