Ei mausteita tai ruokaa lääkeluetteloon

Altti Parviainen
Adressin tekijä

/ #11 Kasvivalmisteet ovat vapaassa kaupassa olevia elintarvikkeita yleisesti EU:ssa

10.11.2012 16:15

Kasvivalmisteet ovat vapaassa kaupassa olevia elintarvikkeita yleisesti EU:ssa

Oheinen listaus on viimeisen 20 vuoden aikana luontaistuotekaupoista poistuneita rohdoksia, jotka kuuluisivat olla Suomessakin vapaassa kaupassa nimikkeellä ”perinteinen kasvirohdosvalmiste” tai ”ravintolisä”. Kansalliseen lääkelain tulkintaan on saatava muutos, joka mahdollistaa myös myyntiluvallisten kasvirohdosvalmisteiden myymisen muuallakin kuin vain apteekki-myyntikanavan kautta. Näillä muutoksilla myös Suomen kansalaiset saisivat yleiseurooppalaisen mahdollisuuden omaehtoiseen itsehoitoon rohdoksilla. Rohdosten vapaan kaupan esteenä ollut vanha apteekkitavaralaki kumottiin jo vuoden 2002 aikana.

Arnica
Auringonhattu
Boldopuu
Gingko Biloba
Ginseng
Hevoskastanja
Hydrastis
Islanninjäkälä
Kalanmaksaöljy
Karhunlaukka
Karhunputki
Kehäkukka
Kiinapuu
Kissankynsi, cats claw
Koiruoho
Kondurango
Korpipaatsama
Krappijuuri
Maarianohdake
Maraljuuri
Mäkikuisma
Misteli
Nukula
Orapihlaja
Pajunkuori
Pikkutalvio
Pillike
Pirunkoura, harpago
Puolanminttu
Rantayrtti
Reunuspäivänkakkara
Rilpiö
Rohtoraunioyrtti
Rohtovirmajuuri
Ruttojuuri
Rätvänä
Sahapalmu
Sarsaparilla
Senna
Sianpuolukka
Siveydenpuu
Valeriana
Venäjänjuuri
Väinönputki


Mikäli tuotteen vaikuttavien aineiden pitoisuus on pienempi kuin Amerikan lääkäriliiton suositus riittäväksi annokseksi lääkkeessä, siihen voi viitata ravintolisäpakkauksen päällysmerkinnöissä. Tuotetta ei voi tällöin rekisteröidä lääkkeeksi Suomessa tai kansallisen lääkelaitoksen toimesta luokitella lääkkeeksi.

Vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen mukaisesti mm. Ruotsin tai Tanskan terveyskaupoissa myynnissä oleva ravintolisä tai rohdos kuuluu olla vapaan kaupan mukaisesti myynnissä myös Suomessa samassa jakelukanavassa ravintolisänä tai rohdoksena, ellei lääkelaitoksella ole osoittaa ”kansanterveydellistä haittaa tai vaaraa”.

Vapaan kaupan este on, jos EU:n alueella toimipaikkaansa pitävä terveystuotealan ketju, tukku tai tavarantoimittaja, joka toimii useamman EU-maan alueella, ei saa tuotteitaan myyntiin EU:n alueella tasapuolisesti, vaan sen vapaaseen kauppaan perustuvaa elinkeinon harjoittamista haitataan kansalliselta virkamiestasolta (kansallinen lääkelaitos tai elintarvikevirasto). EU:n lainsäädäntö ylittää kansallisen lainsäädännön, ravintolisiä koskevien säädösten harmonisointipyrkimyksiin perustuen.

Terveystuotekaupasta lääkelaitoksen toimesta poistettuja rohdoksia on vapaasti myynnissä esim. ravintolisien ja lääkkeiden toimittaja Tamron nettimyynnissä. Sama vapaan kaupan oikeus itsehoitotuotteissa kuuluisi kaikille terveystuotekaupasta pois otetuille rohdoksille. Toteamme niiden myyntioikeuden kuuluvan edelleen yhtäläisesti terveystuotekaupan jakelukanavalle, Suomen tunnustamaan EU:n kuluttaja- ja elintarviketuotteiden vapaan kaupan käytäntöön vedoten.

Ranskassa lääkedirektiivin implementointi on lopullisesti vapauttamassa kasvirohdosten myynnin kauppoihin. Suomen viranomaisen kansallista linjaa hämmästellään muissa EU-maissa, sillä muissa Pohjoismaissa luontaistuotekauppaketjut saavat myydä Suomessa rajoitettuja rohdoksia vapaasti. Terveystuotealan yrittäjät, liitot ja järjestöt eivät ole hyväksyneet kansallisen Lääkelaitoksen luokittelulinjaa rohdosasiassa, vaan ovat tehneet kesäkuussa 2009 toimenpidepyynnön asiasta Kilpailuvirastolle. Rohdosvalmisteiden myyntikanavarajaus vääristää rohdosvalmisteiden vapaaseen kauppaan pohjautuvaa kilpailua.


Suomi siirtyy EU:n vapaan kaupan periaatteiden piiriin hitaan varmasti

Kaksikymmentä vuotta sitten kasvirohdosvalmisteita sisältäviä valmisteita oli Suomen markkinoilla yli 300 nimikettä. Lääkelainsäädännön rajoittavat muutokset ovat vuosien varrella supistaneet kansallisten säädösten alaisten rohdosten määrän muutamiin kymmeniin. Tällä hetkellä luokittelua edeltävässä menettelyputkessa on parikymmentä rohdosvalmistetta odottamassa päätöstä jakelukanavasta. Menettelyputken kautta on toistaiseksi päätynyt ainoastaan kaksi rohdosvalmistetta vapaaseen myyntiin itsehoitovalmisteena terveyskauppoihin.

Terveystuotealaa koskevan lainsäädännön kansallisen tulkinnan kiristäminen on vuosien varrella tuonut lukuisia yritystoiminnan esteitä alalle. Terveystuotealan yrittäjien keskuudessa eriarvoistavat kansalliset lakimuutokset ovat toistuvasti aiheuttaneet tulonmenetyksiä, kun muualla Euroopan Unionin alueella pitkään vapailla markkinoilla olleita rohdosvalmisteita on menetetty Suomessa paikallisten elintarvike- ja lääkevirkamiespäätösten takia vain apteekin kautta jaeltavaksi.

Luontaistuoteala on viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan joutunut toistuvasti puolustamaan oikeuksiaan, pitääkseen myös Suomessa myynnissä kasvirohdosvalmisteita, jotka muualla EU:n alueella ovat vapaasti myynnissä olevia. Tulevaisuuden uhkakuvana on, että itsehoitoon perinteisesti käytetyt kasvirohdosvalmisteet ohjataan kansallisten virkamiespäätösten seurauksena pois terveyskaupoista, vaikka juuri terveystuotealan yrittäjät ja tukut ovat tehneet eurooppalaiset ja suomalaiset itsehoitoon suunnatut rohdokset tutuiksi kuluttajille, sekä hankkineet koulutusta niiden oikealle opastukselle Helsingin Yliopiston järjestämän koulutuksen kautta ja mahdollistaneet tuotteiden asiallisen ja valvotun kaupanpidon ja ohjeistuksen kuluttajien ennaltaehkäisevässä itsehoidossa.

Voidaan todeta, että rohdosvalmisteista tiedottavien ja markkinoivien tukkujen ja erikoiskauppojen pitkäjänteisen työn ansiosta rohdokset ovat tänä päivänä noin 45-60 % kansalaisen käytössä, osana itsekustannettua terveyden ylläpitoa. Tätä ruohonjuuritason kansanterveystyötä ei ole syytä rajoittaa kansallisella lainsäädännöllä, koska saavutamme itsehoitotuotteilla kansantaloudellisesti suuria säästöjä mm. vähentyneinä sairauspoissaoloina työpaikoilla. Ei ole syytä rajoittaa kansalaisen oikeutta hoitaa terveyttään rajaamalla yllä olevan listauksen kasvirohdosvalmisteita lääketeollisuuden myyntimonopolin alaisuuteen, sillä se ei edusta Euroopan Unionin vapaan kaupan Valkoisen Kirjan periaatteita nykyaikana, jolloin myös muita itsehoitolääkkeitä vapautetaan apteekeista kansalaisten itsehoidon tueksi, yhä laajempien jakelukanavien kautta tarjottavaksi. Rohdosten kaappausyritys terveyskaupoista apteekkijakeluun vaikuttaa olevan kansallisella tasolla tehty poliittinen päätös ja lainsäädännön muutoksilla pyritään tekemään rohdosten jakeluun myyntikanavamuutos vähin äänin pysyväksi käytännöksi.

Terveydestään huolehtivien kansalaisten ja terveystuotelan yrittäjien oikeudentaju on selkeän johdonmukainen rohdosasiassa. Muissa EU:n valtioissa vapaassa kaupassa olevien kasvirohdosvalmisteiden täytyy olla vapaassa myynnissä terveyskaupoissa myös Suomessa, ellei kansallisella tasolla toimivilla lääke- ja elintarvikevirkamiehillä ole osoittaa kansallista terveysuhkaa yksittäisten kasvirohdosten pidosta vapaassa kaupassa suomalaiselle kuluttajalle. Terveyskauppayrittäjät eivät näe järkevänä olla myymättä EU:n yhtenäisen markkina-alueen rohdosvalmisteita myös kansallisella tasolla, sillä kuluttajien valinnanvapaus ohjaa kuluttajat muuten tilaamaan tuotteet suoraan Euroopasta.

Kasvirohdosasiassa terveystuotealan yrittäjät ja yksityiset kansalaiset ovat mahdollisesti pakotettuja tulevaisuudessa tekemään kantelun rohdosten vapaan kaupan esteistä Suomesta EU:n Komissioon.