IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Hannu Heinonen
Vieras

/ #338 Turve sitoo maa- ja karjatalouden ravinnepäästöjä

18.01.2011 10:38

Kaikki kansalaisethan hyvin tietää ja tiedostaa maa- ja metsätalouden olevan ylivoimaisesti suurin vesistöjen kuormittaja Suomessa. Turveteollisuus tuottaa onneksi myös kuivike- ja kompostointi- turvetta. Sen avulla vähennetään maa- ja karjatalouden vesistökuormitusta. Ympäristöturpeen käytön avulla sidottu ravinnemäärä on tutkitusti Suomessa suurempi kuin koko turveteollisuuden aiheuttama ravinnekuormitus. Turpeen avulla ravinteet saadaan imeytettyä ja sitoutettua etteivät ne pääse huuhtoutumaan vesistöihin. Tämä on merkittävä positiivinen ympäristöteko Suomessa. Tätä ei kuitenkaan usein mainita mediassa erityisemmin. Tämä jää myös lähes aina unohduksiin turpeen eri käyttöä koskevissa keskusteluissa eri palstoilla. Näissä keskusteluissa tuodaan yleisesti esille vain turpeen käytön negatiiviset asiat ja nekin hyvin suuresti paisuteltuina. Onneksi täällä palstalla keskustelussa on mukana muutama positiivinenkin kannanotto turpeen moninaisista hyödyistä mitä se tuo valtakuntaamme.

Turve on niin valtava ja ainoa suuren mittakaavan energiareservi maassamme, että sitä on ehdottomasti tulevaisuudessakin käytettävä ja korvattava sillä ulkomailta tuotavaa kivihiiltä. Tietysti on otettava suojelunäkökohdat huomioon ja soita on suojeltava. Tätähän turvetuottajat nimenomaan haluavatkin. Suojellun alueen määrä heidän mielestään voidaan vaikka tuplata eli nykyisestä noin 12 prosentista nostaa 24 prosenttiin jos samalla turvetuotantoon varattu alue Suomessa myös tuplataan. Siihen tarvitaan vain yksi ainoa prosentti. Suota riittää kaikille.

Pian pitäisi valmistua Suomen suo- ja turvemaita koskeva tulevaisuuden strategia. Sillä selkeytetään soiden tulevaa käyttöä eri tarkoituksiin. Mukana valmistelutyöryhmässä on mukana tietysti myös eri luontojärjestöjen edustajat. Tämän selvityksen valmistumista odotellessa.