Pelastakaa Kulttuurien museo

Kulttuurien museon tehtävä
Vieras

/ #22 Mitä odotamme Kulttuurien museolta

20.01.2011 13:08

Adressiin Kultturien museon säilyttämisen puolesta on tullut paljon nimiä, joiden tausta on todella monipuolinen. Olemme me sentään kulttuurin ystäviä ainakin paperilla! Mutta miksi museossa on ollut liian vähän kävijöitä, eikö sen ohjelma tyydytä vai onko kysymys paikan vieraudesta? Osaisivatko opettajat esittää toiveita koulun opetusohjelmien tarpeisiin? Monet vieraat käyvät säännöllisesti, vaikka kävijätilaston perusteella sitä useammat eivät koskaan.

Sulkemispäätös on seurausta valtion tuottavuusohjelmasta, jonka edellytyksiä museo ei siis täytä. Suljettuna se ei tuota sitäkään. Ei rahaa eikä tietoa eikä oivalluksia eikä mitään. Sehän tiedetään, ettei yksikään taidelaitos tule toimeen pääsylipputuloillaan, vaan omistajatahon on sitä tuettava. Omistajataho ei tässä tapauksessa pidä Kulttuurien museon toimintaa tarpeellisena.

Suomen kuvalehden kolumnisti Minna Lindgren on tutustunut "kohukirjaan" Valtion talousarvio vuodelle 2011 ja tehnyt monia mielenkiintoisia havaintoja (SK 3/2011). Hän on mm laskeskellut paljonko valtion tukea erinäiset kulttuuritoiminnot saavat. Lukekaapa kolumni! Kulttuurien museon kävijäkohtaisesta valtiontuesta en vielä tiedä, mutta kun se lasketaan, kyllä se varmasti jää esimerkiksi alle sen tuen, jota Lindgren on havainnut valtion mm. antavan Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin tilaisuuksissa kävijöille. Instituutti tekee sekin tärkeää työtä, mutta ei sitä suljeta vaikka valtion tuki kävijää kohden on 1774 euroa!