VAADIMME MUUTOSTA SUSIPOLITIIKKAAN: KANSALAISALOITE


Vieras

/ #5062 Re: Numerot mainitsematta

19.01.2013 17:20

#6: - Numerot mainitsematta

Susikanta ilman RKTL:n laskennallista leikkausta on kiinteänä kantana 450 - 500 yksilöä (siis vanhan laskentamallin mukaan). Todellisesta ei voida tehdä kuin valistuneita arvauksia mitä lisäksi sekottaa rajasusien suuri talviliikkuvuus, mistä esimerkkinä Pudosin, Kontupohjan ja Karhumäen susien liikkumisen hirvien perässä Laatokan rannoille - lähinnä Vitelen seudulle.

Tällä keskustelupalstalla on sekä syvällisesti että pinnallisesti puututtu susien aiheuttamiin näkyviin vahinkoihin, mitkä ymmärrettävästi ovatkin raskaita henkilökohtaisella tasolla. Mielestäni suurin uhka susista kuitenkin muodostuu ihmiselle vaarallisten taudinaiheuttajien levittäjänä kuten rabies ja ekinokokki (http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo93212&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=uusinnumero).

Loisen leviäminen
vain ajan kysymys

Suomessa ei pian marjasteta, jos eläinten levittämä ekinokokki-loinen leviää Suomeen. Suomesta on jo tavattu harmittomampaa ekinokokkia, mutta ihmisiä sairastuttavan ekinokokin leviäminen Suomeen on asiantuntijoiden mielestä vain ajan kysymys.

Ekinokokki leviää eläinten ulosteen välityksellä ja loisen munat säilyvät metsässä jopa 1-2 vuotta. Käytännössä loisen leviäminen Suomeen veisi suomalaisten halut syödä mustikoita suoraan puskasta, sillä loinen voi aiheuttaa keuhkoihin jopa litran kokoisen nesterakkulan. Hoitamattomana loisen aiheuttama ekinokokkoosi voi johtaa kuolemaan.

Vaarallisempaa loiskantaa tavataan jo lähes kaikkialla muualla Euroopassa, minkä takia paikalliset syövät marjansa mieluummin kiisselinä tai hillottuna.

Itärajan takana on todettu myös afrikkalainen sikarutto, jonka on pelätty leviävän Suomeen. Rutto ei tartu ihmiseen, mutta voi tappaa paljon sikoja. Käytännössä nykyiset turvatoimet estävät sikaruton leviämisen Suomeen, jos niitä noudatetaan. Käytännössä sikoja surmaava rutto voi saapua Suomeen esimerkiksi Venäjältä tuodun makkaran tai villisikametsästäjien mukana. (Taloussanomat).

Venäjän Karjalan romahtaneet hirvieläinkannat takaavat sen, että suurpedot liikkuvat tehokkaasti länttä kohti (huom! eläinten viisumivapaus) tuoden perimänsä lisäksi myös kaiken sen, mitä kantavat turkissaan ja suolistossaan aivan kuten lapamatokin levisi sotien seurauksena Sisä-Suomen ja Pohjanmaan alueelle väestönsiirtojen seurauksena.

Kannattaisi alkaa kiihkottomasti keskustella suurpetopolitiikan todellisita uhkista laaja-alaisesti eikä vain yksittäisten emootioiden pohjalta.