Peräseinäjoen ja Ylistaron lukioiden säilyttämisen puolesta
Seinäjoen kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee keskiviikon (10.5.) kokouksessaan Peräseinäjoen ja Ylistaron lukioiden lakkauttamista.
Suomen kylät ry:n laatiman Kyläkoulujen pelastussuunnitelman mukaan on selvää, että pidemmät koulumatkat ja kuormittavammat olosuhteet suurine ryhmäkokoineen heikentävät oppilaiden suoriutumista yhä haastavammassa koulumaailmassa.
Seinäjoen kaupungin strategian ydinkohtiin kuuluu lause "Suomen elinvoimaisin maaseutu". Elinvoima lähtee peruspalveluista kuten koulusta. Entisen Ylistaron kunnan asukasluku (n. 5 500) on Suomalaisen kunnan mediaanissa ja monessa Peräseinäjokea pienemmässä kunnassa on oma lukio, joten esitetyt lakkautuspäätökset eivät missään nimessä ole linjassa lauseen "Suomen elinvoimaisin maaseutu" kanssa.
Peräseinäjoella on valtava etu siitä, että yhteistyö yläasteen kanssa toimii erinomaisesti, jolloin opetustunnit saadaan täyteen molempien koulujen myötä. Myös Ylistarossa samat tutut yläasteen opettajat tulevat vastaan myös lukioon siirryttäessä. Oma lukio luo perhemäisen ilmapiirin, jossa jokaisesta pidetään huolta. Tutkimusten mukaan tällaisissa ympäristöissä syntyy parempia oppimistuloksia. Eikä tarvitse käyttää tuntikausia arvokasta opiskeluaikaa bussissa. Nämä ovat sellaisia arvoja, joita ei voida heittää roskakoriin.
Me allekirjoittaneet vaadimme, että Seinäjoen lukion Etelä-Seinäjoen toimipiste ja Ylistaron lukio pidetään toiminnassa liitoskuntien asukkaiden yhdenvertaisten sivistyksellisten oikeuksien säilymisen vuoksi. Jos sopeuttamistoimiin on välttämätöntä ryhtyä, esimerkiksi alinomaan kehittyvää digiopetusta voidaan hyödyntää.
Juha Julmala (Peräseinäjoki) ja Ari Niemelä (Ylistaro) Ota yhteyttä adressin tekijään