Sakset seis! Suuri kulttuuriadressi

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#88808

Kulttuuriasiat ovat merkittävä sosiaalisen hyvinvoinnin ylläpitäjä, parantaja ja auttaja.

Eeva Toivanen (Seinäjoki, 04.12.2024)

#88809

Ettekö ala jo bonjaa?

Lamppu Laamanen (Helsinki, 04.12.2024)

#88844

Teatteri,musiikki ym kulttuuri tärkeä asia jokaiselle myös tiukassa taloudellisessa tilanteessa!

Ritva Zittling (Hämeenlinna, 04.12.2024)

#88846

Kulttuuri kannattaa aina. Ja tuo itseensä sijoitetut rahat takaisin. Kulttuuriteollisuus on kasvava työala.

Risto Kolanen (Helsinki, 04.12.2024)

#88861

Sakset seis

Leevi Skaara (Helsinki, 04.12.2024)

#88935

Kiitos näistä vuosista kun olen teidän puheitanne ääniteknisesti toteuttanut!
Mutta nyt siihen ei näemmä/kuulemman ole tarvetta.

Riiko Jylhä (Hki, 04.12.2024)

#88948

Vuonna 2022 uutisoitiin, että uuden tutkimuksen mukaan kulttuurialoilta on hävinnyt kymmenessä vuodessa lähes 30 000 työpaikkaa. Kuinka monta työpaikkaa meillä on vielä varaa menettää?

Kulttuuri on investointi, jonka nykyhallitus näyttää unohtaneen täysin.
Kulttuuriala on todella merkittävä elinkeinotoiminnan osa-alue sekä globaalisti että Suomessa. Luovat alat tuottavat Suomessa enemmän kuin valtio niitä tukee: esimerkiksi elokuva-alalle annettu tuotantotuki tuottaa enimmillään yhteiskunnalle kaksinkertaisen euromääräisen hyödyn.

Kulttuuri on myös vientituote, mutta tämä unohtuu nykyhallituksen keskusteluissa, joissa se nähdään ainoastaan luksuksena.

Kulttuurin tuotteistamisessa, myynnissä ja markkinoinnissa on paljon mahdollisuuksia, joihin Suomen pitää ennakkoluulottomasti tarttua, eikä saksia alaa henkitoreiseksi.

Kulttuurialan yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseksi me alalla työskentelevöt haluamme edelleen kehitettävän sekä kulttuuri- että elinkeinopoliittisia rahoitusinstrumentteja ja tukijärjestelmiä. Vastuu näiden kehittämisestä on sekä opetus- ja kulttuuriministeriöllä että työ- ja elinkeinoministeriöllä.
Taiteilijoiden ja muiden sisällöntekijöiden asemasta tekijänoikeuspolitiikassa tulee huolehtia tulevaisuudessakin ja aineettoman arvonluonnin merkitystä kasvatettava.

Mira Kupari (Helsinki, 04.12.2024)

#88989

Kulttuurialan työpaikat ovat vaarassa. Kulttuurin ylläpitäminen lisää Suomeen kohdistuvaa kiinnostusta, sitä kautta myös matkailijoita. Kulttuuri ravitsee sielua.

Oletko kuullut sanonnan siitä valitsisitko elää ilman perunoita vai ruusuja? Pidän kyllä perunoista, mutta mille päiväsi näyttäisi ilman taidetta? Ilman suomalaisia elokuvia ja tv:tä? Oikeastaan kokonaan ilman suomalaisia tv-kanavia? Entä ilman kirjoja? Ilman runoja? Ilman lauluja? Ilman festivaaleja? Ilman tapahtumia? Ilman luovia harrastuksia? Ilman suomalaista tuote- ja kalustemuotoilua? Ilman kauneutta? Meille jäisi vain perunat ja työ, sekä huonot uutiset. Ruusut olisivat poissa. Toki huomattavalta osalta puuttuisi myös työ - ja sen myötä raha rosamundaan.

No kuitenkin jos erityisen vakavasti puhutaan ja punnitaan poliittista vaakaa - niin mieti hetki mille päiväsi näyttäisi ilman turkiksia? Vaateteollisuus ja pikamuoti kuormittavat maapalloa, uusia turkiksia ei tarvita kun vanhatkin pölyttyvät pölyisillä vinteillä.

Eläimien nahasta on kaavittu oikeutus tukeen heppoisin perustein samalla lailla kun kulttuurilta leikkaaminen kaapii alalla työskentelevien selkärankaa. Pienen häkin pohjalla kulttuurialalle valmistuva tyttö liian kalliissa yksiössä ilman tulevaisuutta työntekijänä. Kymmenen tunnin päivää elokuva-alalla painava kolmekymppinen, joka ei hanki perhettä koska ei ole varaa tekee työtään "puhtaasta intohimosta". Tapahtuma, joka olisi tuonut elämää, puheensorinaa ja turisteja muuten hiljaiseen kaupunkiin peruttiin. Artisti, joka olisi lyönyt läpi ja tuonut massiivia verotuloja valtiolle ei saanut koskaan mahdollisuutta aloittaa. Hän ei koskaan perustanut levy-yhtiötä, arkkitehtitoimistoa, galleriaa, koska ei saanut ensimmäistä mahdollisuutta, ensimmäistä alan työpaikkaa tai ensimmäistä apurahaa. Olisiko syytä miettiä vielä keneltä leikataan ja mihin varoja annetaan?

Näen kulttuurialassa mahdollisuuksia, tulevaisuutta, tapoja tuota hyvää Suomeen, yhdistää suomalaisia, keinoja tuoda Suomea näkyville, tuottaa rahaa.

En ole tutkija, mutta olen taidelukiosta valmistunut koko elämäni kulttuuria harrastanut ihminen, joka sai mahdollisuuden ja on nyt töissä suomalaisessa useamman miljoonan liikevaihdon yrityksessä, jonka perusti toinen ihminen joka myös sai mahdollisuuden.

Kirsi Kouhia (Helsinki, 04.12.2024)

#88992

Kulttuuriin ja taiteeseen pitää panostaa enemmän, jotta nousemme taas suosta.

Matti Turkia (Vantaa, 04.12.2024)

#88995

Miksi kuritetaan näin rankasti alaa, mitä tukemalla todistetusti tuo verorahoja valtion kassaan aina enemmän kuin tukien määrä! Usein jopa moninkertaisesti.
Lisäksi kulttuuri on aina ollut lama-ajan pelastaja ihmisten henkisessä hyvinvoinnissa. Sota-ajoista lähtien.

Marko Räikkönen (Pirkkala, 04.12.2024)

#88996

Yolo

Aku Kanninen (Ii, 04.12.2024)