VAADIMME HALLITUKSEN YRITTÄJÄN ELÄKELAIN MUUTOSTA KOSKEVAN ESITYKSEN (HE 102/2022 vp) KUMOAMISTA JA UUDELLEENKÄSITTELYÄ

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#1604

Kannattaa tehdä laskelmia ja arvioita, millä tavalla ehdotus tulee muuttamaan koko elinkeinokenttää. Pienituloiset yksinyrittäjät käyttävät paljon maksullisia palveluja: messuja, kotisivupalveluja, markkinointia, tilavuokrausta, materiaaliostoja ja monia muita. Käytännössä voi olla, että yksinyrittäjän liikevaihdosta kuluu 1/3, ehkä enemmänkin näihin ostopalveluihin. On helppo arvioida, millä tavalla näiden rahavirtojen loppuminen vaikuttaa, mikäli yksinyrittäjät joutuvat isommassa määrin lopettamaan toimintansa. Ja onko ylipäätään yhteiskunnan etu, mikäli työttömien määrä lisääntyy? Löytyykö lopettaville yrittäjille työpaikkoja?

Hannele Rusila (Puumals, 28.07.2022)

#1639

Yrittäjänä ja kirjanpitäjä tiedän, että tämä ajaisi monet yritykset turmioon.

Jenita Söderholm (Nurmijärvi, 28.07.2022)

#1654

Minun yrittäjyyteni ja asemani työllistäjänä loppuu, mikäli tämä menee läpi. Ahtaalla on oltu ja huonommaksi menee. En enää jaksa. Palkkaakin olisi kiva saada!

Mia Snellman (Naantali, 28.07.2022)

#1681

Vuonna 2009 perustettu toiminimiyritykseni on ollut tappiollinen äitiys- ja vanhempainvapaani jälkeen (vuodesta 2019), joka katkaisi vakiintuneet avustajasuhteeni. Olen koko urani maksanut todelliseen tulooni nähden kohtuullisen suurta YEL-maksua. Tällä hetkellä YEL-maksuni saattavat jopa ylittää kuukausiansioni, mutta toistaiseksi minulla on onneksi säästöjä. Teen päätyökseni kuvitusta ja graafista suunnittelua. Mikäli uudistus menee läpi minulla ei ole enää varaa toimia yrittäjänä. Tällöin joudun ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi. Jotta voin sen tehdä, minun täytyy lopettaa koko yritystoimintani ja yrittää sitten hakeutua kuukausipalkkaisiin töihin. Useimmat asiakkaani eivät halua heitä laskutettavan verokortilla, vaan vaativat työn toteuttajaksi yrityksen. En tiedä kuinka tulen toimeen siirtymäajan yli ennen kuin löydän työpaikan. Koska oletettavasti tuhansia kaltaisiani yksinyrittäjiä tulee olemaan YEL-muutoksen takia työttöminä tulevan vuoden alusta lähtien, töiden hakeminen tulee olemaan tavallista vaivalloisempaa. Olen huolissani sekä omasta että kollegoiden toimeentulosta. Uudistus saattaa olla kuolinisku esimerkiksi kotimaiselle lastenkirjojen kuvittamiselle tai oppikirjakuvitukselle, josta kummastakin maksetaan jo valmiiksi liian vähän. Näitä töitä tekevät intohimoiset ammattilaiset, joiden toimeentulon ja mahdollisuuden edes harjoittaa ammattiaan uudistus vaarantaa. En haluaisi nähdä, että lastenkulttuurin tuottaminen muuttuu vain rikkaan eliitin harrastukseksi. Se tulee köyhdyttämään kulttuurista ilmapiiriä.

Hanna Lahti (Helsinki, 28.07.2022)

#1688

Älkää tehkö yksinyrittäjille mahdottomaksi toteuttaa omaa elinkeinoaan.

Tuija Leinonen (Vantaa, 28.07.2022)

#1692

Jos tämä muutos tulee voimaan, on ainakin minun kohdalla yrittäminen muuttuu samantien kannattamattomaksi!

Jani Rosenblad (Hamina , 28.07.2022)

#1693

Tukekaa pienyrittäjiä / älkää ajako meitä ahdinkoon

Anu Uusipulkamo (Helsinki, 28.07.2022)

#1694

Pienyrittäjille superhuono asia. Jos halutaan, että pienyrittäjyys säilyy Suomessa, niin ei tehdä tällaisia päätöksiä. Näin 37v. uskon, ettei silloin ole Suomessa tarpeeksi minun eläkkeen maksajia, jolloin omat rahani menevät nykyisille eläkkeensaajille, enkä itse saa läheskään niin hyvää eläkettä, jos edes eläkkeelle pääsen. Tämä on superhuono asia, pyydän että päätöksentekijät miettisivät uudestaan päätöstään. Monet pienet yritykset kaatuvat vähintäänkin tästä päätöksestä, jos viime vuodet eivät muuten ole kaataneet niitä!

Mari Rinne (Hämeenlinna, 28.07.2022)

#1695

Muutos varmaan on perustaltaan tarpeellinen, mutta ei tällä tavalla, vaan muuttamalla koko eläkejärjestelmää. Miksi otetaan ensin pienyrittäjien selkänahasta, varsinkin niin, että ensin tarkastellaan pienintä YELia maksavia?Tarkastelkaa vaikka ensin heitä, joiden liikevaihto on yli 200 000 euroa, millaista yeliä he maksavat. Onko työtulojen mukaista vai ei... mikäli ei ole, niin heille yelin korottaminen tuskin aiheuttaa konkurssi- tai yrityksen lopettamisen uhkaa... Mikä motiivi on kiireellä saada tämä läpi? Yksinyrittäjiä ei ole lainkaan kuunneltu, kun tätä on tähän mennessä valmisteltu työryhmissä, miksi? Palkansaajajärjestöjä kyllä, miksi?
Yrittäjäjärjestötkin ajavat pääosin suurempien yritysten etuja.

Karita Palomäki (Tuusula, 28.07.2022)

#1707

Nykyinen eläkejärjestelmä ja eläkevarojen maksatus ”kädestä suuhun” ei herätä luottamusta, että ne korotetutkaan maksut riittävät ja ovat maksettavissa eläkkeinä kun oma eläkeikä koittaa. Suurempi remontti, kuin vain pakolla korotetut maksut, on tarpeen luottamuksen lisäämiseksi koko YEL-järjestelmään.

Laura Styrman (Nurmijörvi, 28.07.2022)

#1719

Parturi-kampaaja pienyrittäjä

Jenni Niitonniemi (Kirkkonummi, 28.07.2022)

#1735

Kaikki 20% tasaverolle Viroon r.i.p Suomi

Riku Vesterinen (Tampere, 28.07.2022)

#1737

Olen yksi niistä yrittäjistä, joille todennäköisesti uudistus sen suunnitellussa muodossa tarkoittaisi yrityksen lopettamista ja siirtymistä työttömäksi työnhakijaksi. Minulla ei ole selkeää ammatillista vastinetta päivätyöläisten joukossa olemassa, mutta sivutoimiini kuuluu sellaisten alojen työtä, joiden mediaanipalkat ovat valtavia. (Ja siitä huolimatta minut saatetaan sijoittaa tuohon ammattikuntaan, kun minulle määritellään ulkopuolelta ammatti.) Se tarkoittaisi, että pahimmassa tapauksessa saisin YEL-laskuja, jotka vievät koko bruttotuloni. Silloin en yksinkertaisesti voi enää jatkaa yritystoimintaa.

Valtteri Mörttinen (Helsinki, 28.07.2022)

#1776

Tästä ei seuraa kenellekkään mitään hyvää jos menette tämmöisen lain hyväksymään.

Vesa Tiainen (Kitee, 28.07.2022)

#1791

Tarkoituksemme oli palkata yksi henkilö lisää yritykseemme. Näillä suunniteilla täysin ylimääräisillä lisäkustannuksilla palkkaaminen on täysin mahdotonta ja sen sijaan joudumme harkitsemaan yhden kuukausipalkkaisen osa-aikaistamista.

Mikko Knutas (Porvoo, 28.07.2022)

#1793

Nyt Jo eläke maksut ahdistaa niin uudistus vie lopunkin pohjan yrittämisestä

Arja Moisio (Ylöjärvi, 28.07.2022)