Vetoomus Ali-Keravan perinteikkään koulun säilyttämisen puolesta

Me tämän adressin laatineet ja allekirjoittaneet keravalaiset ilmaisemme vakavan huolemme suunnitelmista lakkauttaa perinteikäs ja jo yli 100 vuotta toiminut Ali-Keravan vanha puukoulu. 

Ali-Keravan koulu on oma ainutlaatuinen ja perinteitä huokuva oppimisympäristönsä, jossa koulutietään aloittelevat koululaiset saavat rauhassa ja turvallisessa ympäristössä käydä kaksi ensimmäistä luokkaa. Opetusta on tässä muodossa tarjottu jo yli 30 vuoden ajan.

Ali-Keravan koulun lakkauttamista ehdotetaan alkavaksi 1.8.2021, kun Keravan itäisen alueen Keravanjoen monitoimitalo otetaan käyttöön. Perusteluissa todetaan, että opetuksen keskittäminen Keravanjoen monitoimitaloon, Päivölänlaakson kouluun ja Ahjon kouluun varmistaisi oppilaille nykyaikaiset ja oppimista tukevat ympäristöt. Ali-Keravan koulu voisi tämän jälkeen toimia perhepäiväkotina ja kokoontumistilana asukkaille ja kuntalaisille.

Ali-Keravan koulussa voidaan tälläkin hetkellä antaa ja annetaan uuden opetussuunnitelman mukaista opetusta, jota rikastuttaa lähiympäristön mielikuvituksellinen käyttö ja hyödyntäminen. Esimerkkinä mainittakoon, että koulun pihalla hoidetaan kasvimaata kesän yli koululaisten ja heidän vanhempiensa avustuksella, jotta koululaiset saavat soveltaa koulussa oppimaansa käytännössä. Opetusta koulussa määrittävätkin vahvasti sen ihmiset ja sen ympärillä oleva tiivis yhteisö, ei seinät.

Oppilaita ohjataan Ali-Keravan koulussa uuden opetussuunnitelman mukaisesti myös osallisuuteen, vaikuttamiseen ja kestävän tulevaisuuden ajattelemiseen ja rakentamiseen. Tässä keskeisenä tekijänä on pieni kouluyhteisö. Ali-Keravan oma konsepti "koko koulun kokous", jonne kaikki luokat ja opettajat kokoontuvat keskustelemaan koulun yhteisistä asioita, ja jossa tehdään päätöksiä yhteisöllisesti ja vuoropuhelussa, mahdollistaa oppilaille omakohtaisen kokemuksen asioiden hoitamisesta.

Lisäksi perinteikäs koulu antaa mahdollisuuksia opetuksen monipuolistamiseen jo pelkästään historiansa kautta, tuoden oppilaille oman kokemuksen historian jatkumisesta heidän kauttaan.

Ali-Keravan koulun säilyttäminen lisää Keravan houkuttavuutta lapsiperheystävällisenä paikkakuntana. Jaakkolan alue, jolla Ali-Keravan koulu sijaitsee ja josta koulun oppilaat pääsääntöisesti tulevat, on tiivis ja kasvava yhteisö, jolle koululla on suuri merkitys. Monet alueen tapahtumat ja tilaisuudet, esimerkkinä koulun perinteiset joulumyyjäiset, on järjestetty yhdessä koulun opettajien, vanhempien sekä lasten yhteistyönä kaikkien alueen asukkaiden hyväksi ja iloksi. Moni tulee koululle aloittamaan joulukautensa. Koulun lakkauttaminen olisikin kolaus koko alueen osallisuudelle ja yhteisöllisyydelle.

Me adressin allekirjoittaneet vetoamme Ali-Keravan koulun toiminnan jatkamisen puolesta ja toivomme, että koulun tulevaisuudesta päätettäessä, vaakakupissa painaisivat rahan sijaan lasten hyvinvointi, erilaisten oppimisympäristöjen tukeminen, pienten oppilaiden turvallinen koulutien aloitus sekä perinteen säilyminen. Ali-Keravan koulussa oppilailla on aidosti hyvä olla. Toivomme ettei tätä mahdollisuutta viedä pois tulevilta polvilta.

Saija Ohtonen-Jones
Suvi-Talvikki Oksanen


Saija Ohtonen-Jones    Ota yhteyttä adressin tekijään
Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )