IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

I. Hämäläinen

#1998 Kotimaisen energian osuutta lisättävä

28.02.2013 11:26

Meillä Suomessa turve määritellään hitaasti uusiutuvaksi biomassapolttoaineeksi, sillä sen  uusiutumisaika on 2 000 - 3 000 vuotta. Turve ei siis ole fossiilinen polttoaine, mutta ilmastopolitiikassa sitä kylläkin käsitellään samoin kuin fossiilisia polttoaineita eli turpeen polton päästöjen katsotaan lisäävän ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuutta. Turvetta ei myöskään lueta uusiutuvien energialähteiden joukkoon energiapolitiikassa, vaan sille on luotu oma kategoriansa.

Turvetuotannon kasvihuonepäästöt ovat meillä Suomessa vuosittain 8-11 miljoonaa hiilidioksiditonnia. Verrataanpa tuota lukua esim. Norjan öljyn- ja kaasuntuotannon hiilidioksidipäästöihin. Niiden suuruus on 400-450 miljoonaa tonnia. Eipä voi kuin vain ihmetellä Suomen suurta tarvetta luopua turvetuotannosta päästöjen määrän takia, sillä tuskin Norjakaan on aikeissa lopettaa öljyn- tai kaasuntuotantoaan.

Ruotsin valtio puolestaan on myöntänyt turpeelle v. 2004 vihreän sertifikaatin ja siellä turpeella tuotettua energiaa voidaan myydä uusiutuvana energiana eikä turpeella ole edes hiilidioksidiveroa.

En osaa kuin ihmetellä, että Suomi ei halua käyttää omia energiareservejään päinvastoin kuten kaikki maat yleensä haluavat tehdä. Vihreät nimenomaan etunenässä haluavat ajaa Suomen teollisuuden vaikeaan tilanteeseen tempoilevalla energiapolitiikalla.

Vastaukset

Teollisuusmies

#1999 Re: Kotimaisen energian osuutta lisättävä

2013-02-28 11:51:36

#1998: I. Hämäläinen - Kotimaisen energian osuutta lisättävä

 

Näin juuri. Teollisuus ei todellakaan pidä tempoilevasta politiikasta etenkään energian osalta. On koko Suomen kannalta erittäin ratkaisevaa että teollisuus pysyy lähiympäristössämme eli Suomen rajojen sisäpuolella.

Todellinen ympäristöteko on se, että teollisuus ylipäätään pysyy Suomessa!

 


Turve-energia ei ole uusituvaa

#2002 Re: Kotimaisen energian osuutta lisättävä

2013-02-28 16:44:51

#1998: I. Hämäläinen - Kotimaisen energian osuutta lisättävä

Turpeen uusiutumisaika 2000-3000 vuotta? Mitä ihmiskunta teki 2000 vuotta sitten ja mitä se tekee 2000 vuoden päästä? Turpeen uusiutuminen on vain sanaleikki eikä sillä ole mitään käytännön merkitystä, koska on ihan sata varmaa ettei ihmiskunnan tarvise käyttää turvetta 2000 vuoden päästä energialähteenä.

Ja mitä mieltä on verrata Norjan energian tuotannon päästöjä Suomen turve-energian kulutuksen päästöihin?  Että pieni luku on pienempi kuin suuri luku?

En voi kuin ihmetellä mistä ihmeestä turveväki keksii näitä "vertailuja" jotka ovat jo lähtökohtaisesti puutaheinää.