Stop eläinsuojeluterrorismille.

Kommentoitu viesti

Vieras
Vieras

#257 Re: Re: Re: Re: Re: Re: "vaaditaan tälläisen toiminnan tukemisen lopettamista meidän verovaroin. "

08.02.2011 10:29

#253: Vieras - Re: Re: Re: Re: Re: "vaaditaan tälläisen toiminnan tukemisen lopettamista meidän verovaroin. " 

 Vastaan vielä tämänkerran, koska huomaan kirjoituksessasi selviä virhekäsityksiä.

Lehmän keho ei rasitu maidon tuottamisesta, kun se saa ravinnosta riittävästi energiaa sekä elämän ylläpitoon että tuohon maidontuottamiseen. Tämä energian tarve pystytään laskemaan lehmäkohtaisesti. Tärkeintä on siis turvata riittävä ravinnonsaanti. Maidontuottamisessahan pätee kysynnän ja tarjonnan laki. Samoin kuin meillä ihmisilläkin. Äitikin voi imettää lastaan vaikka vuoden ikäiseksi tai pitää maidontuloa yllä ja lypsää sitä keskosille. Eikö niin? Asia ei oikeasti ole sen kummallisempi. Meidän naaraspuolisten nisäkkäiden nisien tarkoitus on ravinnonantaminen vaikka ihminen on antanutkin rinnoille muunkinlaista käyttötarkoitusta ;)

Kysyit mihin ne loput vasikat joutuu? No kolmas suunta on jalostus. Jalostuskarjoihin pääsee vain rotunsa parhaat. Mutta yksikään vasikka ei takuuvarmasti liiku emätilalta minnekkään ennenkuin on saanut juoda emänsä maitoa. Tässä ei ole mitään eroa onko tila luomussa vai ei. Vaihtoehtoa ei nimittäin ole olemassa. Vasikan elimistö ei pysty käsittelemään juomarehua kuin vasta viikon iästä lähtien ja silloinkin siirtyminen on tehtävä vähitellen. Ternimaitoa jää joskus vähäisiä määriä yli ja esim. sellaisissa tapauksissa, että vasikka syntyy kuolleena voidaan terni käyttää ihmisille. Jokainen vasikka saa kuitenkin omansa, siitä ei tarvitse kantaa huolta.

Tuo mainitsemasi emän "sekoaminen" on juuri tuota valitettavaa eläinsuojelujärjestöjen propagandaa enkä ole monikymmenvuotisen urani aikana törmännyt tuollaiseen ongelmaan.  Lehmä "sekoaa" säikähtäessään jotain. Syömättömyys taas on aina vakava oire ja vaatii eläinlääkärin käynnin. Syy löytyy jostain lehmän mahoista, ei päästä. Vasikkaa ei koskaan revitä samantien emältänsä vaan on vasikan vastutuskyvynkin kannalta tärkeää olla ensihetket pitkään ja rauhallisesti emänsä nuoltavana.

Luomun lisäksi haluaisin huomiota valio laatukyltti -tiloille. Kun näet valiolehmä- kyltin tien pielessä, tiedät että tällä tilalla on mm. maidon laatu E-luokkaista, suunnitelmallinen eläinten terveydenhuolto, eläinten tilat parhaat mahdolliset (etenkin vasikkatilat), hoidettu tilaympäristö, jatkuva kouluttautuminen ja ulkopuolisen auditoijan tarkastama laatujärjestelmä.

Tämä keskustelu on ollut mielenkiintoinen ja selvästi tarpeellinen. Nyt kuitenkin keskityn töihini. Valoisaa kevättalvea ja hyviä hiihtokelejä kaikille!

Hyvät kollegat, pää pystyyn!

 

 

Vastaukset

Vieras
Vieras

#259 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "vaaditaan tälläisen toiminnan tukemisen lopettamista meidän verovaroin.

2011-02-08 11:24:03

#257: Vieras - Re: Re: Re: Re: Re: Re: "vaaditaan tälläisen toiminnan tukemisen lopettamista meidän verovaroin. " 

 Tarkennan vielä: vasikan elimistö toimii ensin kuin yksimahaisilla ja kehittyminen monimahaiseksi märehtijäksi alkaa vasta viikon iästä. On tärkeää siinä vaiheessa tukea tätä kehitystä sillä pötsin saaminen toimimaan on elintärkeää vasikalle.

Vieras
Vieras

#261 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "vaaditaan tälläisen toiminnan tukemisen lopettamista meidän verovaroin.

2011-02-09 11:36:25

#257: Vieras - Re: Re: Re: Re: Re: Re: "vaaditaan tälläisen toiminnan tukemisen lopettamista meidän verovaroin. " 

 

 

Et ehkä kiireiltäsi enää lue viestiäni, mutta kirjoitan kuitenkin, vaikken odotakaan vastausta. Mielestäni ei olisi tarpeellista väitellä vastuuntuntoiselta ja eläintenhoidossa ilmeisen hyvin onnistuneelta vaikuttavan ihmisen kanssa, mutta haluan selventää pari asiaa.

En enää palaa ternimaito- enkä muihinkaan asioihin, mutta selvennykseksi, että emän "sekoamisesta" sain tietoa Valion nettisivuilta, tosin olen tiennyt asiasta jo aiemmin. Vaikken mikään Valion suuri ihailija olekaan niin arvostan kuitenkin sitä, ettei ainakaan kaikkia asioita peiteltäisi ja kaunisteltaisi. Luin Valion sivuilta paljon kaikenlaista muutakin todella ikävää lehmien ja vasikoiden sairauksista ja vaivoista ja siitä, mitä kaikkea ikävää ne saattavat joutua kokemaan. Muutkin tietoni olen saanut tuottajapuolen nettisivuilta, joko tavalliselta tai luomutuotannon puolelta, enkä siis kirjoittanut mitään varsinaisesti eläinsuojelupuolelta. Tosin jos voin pitää itseäni eläintensuojelijana niin suhtauduin lukemaani tietenkin siltä kannalta.

Eläinsuojelijoiden sivuilta lukemastani voisin kirjoittaa, että valitettavasti Suomessakin on jo jonkinlaista "Herodes -vasikkakuljetusta" liittyen vasikoiden kolmivaihekasvatukseen, jossa maataloustukien koukeroiden vuoksi vasikoita saatetaan kuljettaa jopa Etelä-Suomesta Pohjois-Suomeen.
Eläinoikeuspuolen nettikirjoitukset ovatkin jo niin rankkaa tekstiä, että hyvä, kun pystyin lukemaan edes yksityiskohtaista kuvausta nupoutuksista ja siksi jätän sen puolen asioista tarkemmin kirjoittamatta tai sentään sellainen viisaus, että "ei lehmä siitä välitä, onko sen nimi Mansikki vai Mustikki vai onko sillä nimeä ollenkaan vaan tärkeää lehmälle olisi, että se saisi käyttäytyä lajilleen tyypillisellä tavalla". Lajityypillisestä käyttäytymisoikeudesta mainitaan Suomen Eläinsuojelulaissakin kaikkien eläinten suhteen, mutta ikävä kyllä monen eläimen kohdalla tilanne supistuu vain fysiologisten minimitarpeiden tyydyttämiseen.

Jos luit kirjoitukseni niin toivon edelleen, etten aiheuttanut mielipahaa, se ei ole tarkoitukseni.