IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

terv rautalammilta

#645 Pohjois-Savosta

27.05.2011 10:41

Tuolla aiemmin mielipiteissä kirjoitti nimimerkillä -lintubongari- bongaustapahtumasta. Täällä meillä Rastunsuolla, Rautalammilla siis, on myös upea lintujärvi joka on entiselle turvetuotantoalueelle rakennettu. Alueella on kanssa ympäristöpolku joka on kovassa käytössä. Viime vuonna paikallinen luonnonsuojeluyhdistys teki alueella parannustöitä. Vesakkoa raivattiin kun se oli jo kasvanut liikaakin. Linnunpönttöjä laitettiin ja niissä on nyt ollut asukkeina sinitiaisia, talitiaisia ja kirjosieppoja. Telkätkin on saanut pönttöjä joita kiinnitettiin lammenrannalla oleviin puihin. Kahlaajalinnuille rakennettiin oma kahluupaikka ja luonnontarkkailijoille sellainen piilo josta lintuja voi tarkkailla. Aluetta ollaan kehittämässä koko ajan lisää että se palvelisi vieläkin paremmin paikallisia matkailuyrittäjiä. Kaikkinensa alueesta on tullut aina vaan hienompi ja kävijöitä riittää. Lapsiperheitä mm. näkyy paljon. Olen samaa mieltä kuin bongarikin, että ei täällä olisi matkailijoita jos suo olisi ennallaan. Nyt on turve käytetty hyödyksi yhteiskunnan rattaiden pyörittämiseen ja jälkikäyttö osoittaa kuinka luonto nopsasti ottaa alueen taas itselleen ja hyödyttää nykyisin paikkakunnan matkailuyrittäjiä. Mielestäni turvetta saa ja pitää käyttää Suomessa. Sitten kun saadaan yhteinen koko maailmaa sitova laki että öljyn, kivihiilen, maakaasun ym "kiinteän" energian käyttö kielletään, niin siinä yhteydessä sitten voidaan turpeenkin käyttö lopettaa. Miksi emme hyödyntäisi pientä osaa kotimaamme soista energiaksi. Kaikki muutkin maat käyttävät omia resurssejaan. Vaikka olenkin henkeen ja vereen luonnonsuojelija niin ymmärrän kyllä realiteetit.


Vastaukset

Emberiza rustica

#647 Re: Pohjois-Savosta

2011-05-27 13:29:08

#645: terv rautalammilta - Pohjois-Savosta

"terv rautalammilta" kirjoitti esimerkin karusta todellisuudesta Rastunsuolla:

" Viime vuonna paikallinen luonnonsuojeluyhdistys teki alueella parannustöitä. Vesakkoa raivattiin kun se oli jo kasvanut liikaakin."

Noin se valitettavasti käytännössä on; luonnonsuojeluväki joutuu parhaansa mukaan paikkaamaan turveyhtiöiden aiheuttamia luonnontuhoja. Turveteollisuus tietenkin kiittää (ovela virne naamallaan) luonnonsuojelijoita onnistuneesta vedätyksestään.

Suomalaisessa järjestelmässä valtiovalta ja kunnalliset päättäjät ovat tehneet kaikkensa antaakseen turveteollisuudelle jo nyt verorahoista suuremmat tukiaiset kuin joillekin konkurssi-euromaille. Tällä vastuuttomuudellaan valtio (lue: vaaleilla valitut edustajamme) on saattanut suomalaisen luonnon niin suureen hätätilaan, etteivät sen korjaamiseen riitä nekään verorahat jotka kaadettiin surutta vapoille.

Niin valtio kuin turveteollisuuskin käyttää härskisti hyödykseen "kolmannen sektorin" ilmaista työvoimaa ajaessaan luonnon tärkeyden ymmärtävät luontoihmiset ainoaan tarjolla olevaan vaihtoehtoon,  siivoamaan rahamaailman jätöksiä ja luonnon tuhoamisen seurauksia. Noin se menee Rastunsuollakin, vaikka millainen "lintuparatiisi" olisi synnytetty entiselle turvekaivokselle. Turvetoimijan työnä oli turveaavikon patoaminen. Vesi nousi sen jälkeen itsestään ja luonto yrittää itse korjata vapojen tuhot. Niin varmaan tapahtuukin seuraavan parin-kolmen tuhannen vuoden kuluessa; paikalla on taas suo, joskin erilainen kuin ennen vapoja. Mutta tietoisuus luontoon kohdistuneista rikoksista jää silti historiaan tallennettuna.

Rautalammillakin olisi perehdyttävä siihen millaisia lietemääriä alapuolisiin vesistöihin Rastunsuon "lintuparatiisilla" aiheutettiin. Jollen väärin ymmärrä, niin toimijana olleen turveyhtiön vesiensuojeluratkaisut olivat turpeen kaivamisen vuosikymmeninä aivan avutonta luokkaa. Itsensä pettäminen, vapojen toimia jälkikäteen puolustelemalla, on omaakin moraalia rappeuttavaa.