Nyt mulle riitti Kelan temppuilu viittomakielen tulkkauksessa

Kommentoitu viesti


Vieras

#4

11.02.2014 16:44

Eivät kuulevatkaan saa tulkkausta vieraille puhutuille kielille, miksi viittomakielisten pitäisi saada sitä vieraille viitotuille kielille?

Vastaukset


Vieras

#13 Re:

2014-02-11 18:15:35

#4: -Eivät kuulevatkaan saa tulkkausta vieraille puhutuille kielille, miksi viittomakielisten pitäisi saada sitä vieraille viitotuille kielille?

Tulkkien hankkimisen perustarkoitus oli siinä, että kuulevat suomalaista viittomakieltä opiskelevat opiskelijat ymmärtäisivät, mitä luennoitsija kertoo. Ilman kansainvälisiä tulkkeja se on aikalailla mahdotonta.

Eräs vaan

#21 Re:

2014-02-12 13:46:54

Vastaus näihin numeroihin 4 ja 8

Tottakai tulee viittomakielisten kuulovammaisten saada tulkkausta vieraille viitotuille kielille, koska he eivät voi opiskella peruskouluissa/lukioissa vieraiden viitottujen kielten opetusta. Sitä oppilaitokset eivät tarjoa ollenkaan, koska opetussuunnitelma ei edellytä sitä.

Miten he siis voivat osata muita viitottuja kieliä? Kuulevilla on mahdollisuus opiskella muita puhuttuja kieliä jo päiväkodista alkaen. Näin kuulevat pärjäävät ilman tulkkausta, koska heillä on mahdollisuus opiskella muita kieliä ja hallita niitä. Kuulovammaisilla ei taas ole mahdollisuutta.

Ilman muuta kuulovammaisille tulee voida järjestää tulkkauksia viitottujen kielten välillä!

Vammaistyöntekijä

#27 Re:

2014-02-14 08:15:52

#4: -

Kuulevat saavat koulussa opetusta vieraista kielistä. (Vaikkei aina ihan tahtoiskaan: pakkoruotsi) Mutta kuurojen mahdollisuudet opetella vieraita viitottuja kieliä ovat olemattomat. Muutenkin kuurojen kielten opettamisessa olisi parannettavaa kun osa kunnista ei aina hoida velvotteitaan.

On siis moraalisesti oikein, että yhteiskunta maksaa tulkkauksen ja mahdollistaa näin kuurojen osallisuuden yhteiskunnan kehittämisessä.