Mopot 60km/h

Kommentoitu viesti

Timo Paakki
Mikkeli

#316 Allekirjoitan ilman muuta

16.07.2008 17:59

Mopojen maksiminopeuden nostaminen 60 km/h on turvallisuuskysymys ja koskee nimenomaan mopoilijan turvallisuutta. Nykyinen 45 km/h rajoitus jättää mopot käytännössä liikenteen jalkoihin oli tien nopeusrajoitus 40 km/h tai mitä muuta tahansa.

Esimerkkinä liikenneonnettomuus johon poikani joutui tänä kesänä. Alla virittämätön moposkootteri, taajama-alue, tien nopeusrajoitus 40 km/h, valo-ohjattu 3-kaistainen risteys. Tultaessa risteykseen jossa vihreät valot, poikani jatkaa matkaansa suoraan keskikaistalla ryhmittyneenä kaistan oikeaan reunaan, kuten opetetaan. Takaa tulee autoilija joka kiihdyttää ohi (risteysalueella) liian läheltä sillä seurauksella että auton kylki osuu skootteriin. Poika ja skootteri nurin n. 40 km/h nopeudesta. Skootteri liukuu asvaltilla etuviistoon 15 m. Autoilija pakenee paikalta ja väittää jälkeen päin ettei huomannut tapahtunutta vaikka autossa selkeät osumisen merkit. Pojalta murtui solisluu ja skootteri joutui korjaamolle. Onneksi päästiin näinkin vähällä. Autoilijalle sakot liikenteen vaarantamisesta, kolaripaikalta pakenemisesta ja ruumiinvamman tuottamisesta.

Ollessani pojan skootterilla liikenteessä tapahtuu vastaavia tilanteita joka ainoa kerta. Aina löytyy autoilija joka ei kykene ajamaan mopon perässä normaalisti vaan ajaa ensin melkein rekisterikilvessä kiinni ja pyyhältää sitten järjettömässä paikassa (yleensä risteysalueella) järjettömän läheltä ohi.

Vain täydellinen idiootti voi väittää että ainoastaan mopoilijat törttöilevät liikenteessä viritetyillä mopoillaan. Autoilijat osaavat törttöilyn aivan yhtälailla, erona vain suojaava peltikuori, suurempi massa ja tehokkaampi moottori. Onneksi molemmissa tapauksissa on kyseessä äänekäs vähemmistö jonka typeryydestä ns. normaalit liikkujat kärsivät.

Nykyiset mopot ja moposkootterit on rakennettu kulkemaan ja kestämään vähintään 60 km/h nopeuksia. Kaluston rakenteelliset ominaisuudet eivät siis estä maksiminopeuden nostamista. Liikenteessä mopoilijaa ei enää koettaisi tien tukkona eli vapaana riistana. Mopojen virittelyn mielekkyys vähenisi merkittävästi.

Ainoa syy miksi nykyinen 45 km/h maksinopeus on voimassa on nähdäkseni sama kuin niin usein muulloinkin; asiaa hoitavat henkilöt joilla ei ole minkäänlaista kokemusta tai käytännön ymmärrystä koko asiasta. Sama näkyy valitettavasti myös joissakin tämän keskustelun kommenteissa: valitettavan usein se joka asiasta vähiten tietää pystyy antamaan siitä voimakkaimman mielipiteen.

Vastaukset

vauhti lisää riskiä, sorry nuoret

#688 Re: Allekirjoitan ilman muuta

2011-08-02 21:46:52

#316: Timo Paakki - Allekirjoitan ilman muuta 

 Oletko ajatellut jos poikasi moposkootteri olisi mennyt 60 nopeutta, olisi voinut olla muutakin kuin solisluunmurtuma. Onneksi poika selvisi noinkin vähällä.