IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti


Vieras

#2496 Suomen energiaomavaraisuutta nostettava pikaisesti

20.02.2014 09:47



Energiaomavaraisuuden lisääminen Suomen tavoitteeksi

Bioenergia ry:n puheenjohtaja Esa Lindholmin mukaan energiaomavaraisuuden nostaminen tulisi asettaa Suomen kansalliseksi tavoitteeksi. Omien luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen tukeutuva energiapolitiikka synnyttäisi uusia työpaikkoja ja vahvistaisi kansantaloutta.

Suomen tulisi määrätietoisesti tähdätä uusiutuvan energian osuuden nostamiseen ja siten energiaomavaraisuuden lisäämiseen. Tällä hetkellä Suomi tuo yli kaksi kolmasosaa käyttämästään energiasta ulkomailta. Viime vuonna erilaisia energiatuotteita tuotiin Suomeen arviolta 13,5 miljardin euron arvosta eli energia selittää paljolti Suomen heikentynyttä vaihtotasetta.

Energiaomavaraisuuden määrätietoisella nostamisella eurot jäisivät kotimaahan kiertämään ja uusia työpaikkoja synnyttämään. Tämä on enemmän kuin tarpeen tilanteessa, jossa 300 000 suomalaista on vailla työtä ja joka kuudes valtion käyttämä euro on velkaeuro, sanoo Lindholm.

Energiaomavaraisuuden nostaminen edellyttäisi pitkäjänteistä politiikkaa. Nyt nähdyt alaa koskeneet verojen kiristykset ja lyhytnäköiset tukileikkaukset synnyttävät ainoastaan epävarmuutta satojen miljoonien investointipäätöksiä harkitsevalle toimialalle. Puuenergia on menettänyt asemaansa sähköntuotannossa ja kivihiilellä on lämmöntuotannossa korvattu merkittävästi kotimaista turvetta. Kotimaisen energian vaikeudet näkyvät jo nyt irtisanomisina ja yritysten lopettamisina alalla.

Tilanne uhkaa kärjistyä, ellei ryhdytä pikaisiin korjaustoimiin. Muiden polttoaineiden verojen korottamiset eivät tuo tilanteeseen ratkaisua, sillä sähköntuotantoa ei veroteta ja turpeen osalta kyse on saatavuudesta. Ainoa toimiva ratkaisu on panostaa kotimaiseen energiaan, sanoo Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Jyrki Peisa.

Puun käyttöä tulisi voimakkaasti kasvattaa ja suunnata sen käyttö tuontienergian korvaamiseen niin pienissä kuin suurissa käyttökohteissa sekä valtavan työllisyyspotentiaalin omaaviin uusiin teknologioihin kuten biohiileen, biokaasuun ja bionesteisiin. Turpeen saatavuus on varmistettava ja sen korvautuminen kivihiilellä vältettävä.

 

Vastaukset


Vieras

#2497 Re: Suomen energiaomavaraisuutta nostettava pikaisesti

2014-02-20 14:57:17

#2496: - Suomen energiaomavaraisuutta nostettava pikaisesti

 

Juuripa tätä samaa on monessa kirjoituksessa tullut esille aiemmin, myös itseni kirjoittamassa. Kotimaisuus on nostettava kunniaan varsinkin juuri energian osalta. Tuomme aivan turhaan ulkomaisia energiatuotteita Suomeen noin suunnattomilla rahasummilla. Kotimaassa riittää energiaa yllinkyllin, varsinkin Suomen soissa sitä riittää nykykäytöllä sadoiksi vuosiksi eteenpäin.

Nykyisenä taantuma-aikana kotimaisuus tulee entistä tärkeämmäksi, jos halutaan säilyttää hyvinvointiyhteiskuntamme.