IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Pekka Niemelä

#684 Lisää turvetta käyttäviä voimalaitoksia

18.07.2011 22:23

 

 

Turpeelle saadaan jälleen uusia käyttökohteita, sekä Suomeen että Latviaan. Tässäpä uutinen:


Metso toimittaa Fortumille kaksi sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitosta. Kattilalaitokset toimitetaan Järvenpäähän sekä Latviassa sijaitsevaan Jelgavan kaupunkiin.

Laitokset tuottavat lämpöä Järvenpään ja Tuusulan sekä Jelgavan kaukolämpöverkkoihin, sekä sähköä sähköverkkoon. Laitosten on tarkoitus käynnistä vuoden 2013 puolenvälin tienoilla.

Metson toimitukset ovat kokonaisratkaisuja sisältäen kattilalaitoksen ja savukaasujen puhdistusjärjestelmät. Laitokset suunnitellaan käyttämään turvetta ja muita biopolttoaineita sekä kierrätyspuuta.

Kerrosleijutekniikkaa käyttävien laitosten toimituslaajuus on muutoin sama, mutta Järvenpään laitokseen tulee lisäksi savukaasujen lämmön talteenotto- ja polttoilman kostutusjärjestelmät.

Järvenpään laitoksen vuotuinen lämmöntuotanto on 280 GWh ja sähköntuotanto 130 GWh, Jelgavan vastaavat arvot ovat 230 GWh lämpöä ja 110 GWh sähköä.

Vastaukset

Hannu Heinonen

#685 Re: Lisää turvetta käyttäviä voimalaitoksia

2011-07-21 09:28:26

#684: Pekka Niemelä - Lisää turvetta käyttäviä voimalaitoksia

Luin myös kyseisen uutisen. Energiaratkaisut menevät juuri kuten kirjoitinkin aiemmin tälle palstalle, eli kaikki maat haluavat ilman muuta hyödyntää omia energiavarantojaan. Esimerkkinä vaikkapa Kanada, joka alkaa hyödyntää omaa öljyhiekkaansa ja myöhemmässä vaiheessa turvetta. Viro alkaa käyttää omaa öljyliuskettaan ja siinä ohessa myös turvevarojaan, Latvia alkaa entistä enemmän käyttämään turvetta. Näitä vastaavanlaisia löytyy paljon ympäri maailman, mutta tässä vain muutama esimerkin omaisesti.

Näin me täällä Suomessakin olemme käyttäneet ja tulemme jatkossakin käyttämään omia energiavarojamme, turve siinä yhtenä merkittävänä osana mukana muiden kotimaisten energiamuotojen kanssa.

Onhan meillä aivan huikea määrä suo- ja turvemaita. Suomen turvevarojen määrää voisi hyvin havainnollistaa esimerkillä, eli maamme turvemaiden pinta-ala vastaa Hollannin, Belgian, Luxemburgin ja vielä valtaosan Tanskankin pinta-alaa.