Älä tue Autismi- ja Aspergerliittoa!

Kommentoitu viesti

as-lapsen as-äiti

#15 Re: Re: Palveluita niitä tarvitseville

21.03.2014 19:26

#14: Tarja Lundin - Re: Palveluita niitä tarvitseville

"Etkö juuri harmitellut sitä, että AS-diagnoosilla ei saa palveluja. On hyvin yleinen harhaluulo, että aspergerhenkilö ei ymmärtäisi kaksoisviestintää."

Itse en taida ymmärtää kaksoisviestintää, mitä sillä sitten tarkoitatkin. Kuntoutus ja palvelut ovat mielestäni aivan eri asioita. Kuntoutusta on esim. erityisluokka koulussa, erityispaikka päiväkodissa, erityispaikka iltapäiväkerhossa, toimintaterapia, puheterapia, sosiaalisten taitojen ryhmäkuntoutus, sopeutumisvalmennuskurssi sekä yksilölliset kuntoutusjaksot. Kaikkia näitä lapseni on saanut vuosien varrella.

Palveluita olisivat mm. henkilökohtainen apu, vammaispalvelulain mukaiset taksikuljetukset, tukihenkilö. Näitä lapseni ei ole saanut.

On erittäin mielenkiintoista, että asperger-diagnoosilla voi saada korotetun vammaistuen KELA:sta ja vaikeavammaisten kuntoutukset (KELA), mutta vammaispalveluista ei mitään palveluita saa ainakaan lapselle. Kuten aspergeriin perehtyneenä varmaan tiedätkin, osa aspergereista tarvitsee aikuisenakin päivittäistä tukea esim. palveluasumista, ja osa selviää vähemmällä tuella esim. keskustelut mielenterveystoimistossa tai tukihenkilön avulla, toki osa selviää ilman mitään tukea, mutta tällöin herää kysymys siitä, onko diagnoosi enää ajankohtainen.

"On hyvin yleinen harhakäsitys, että aspergeri haluaisi muuttua, "olla kuin kaikki muut". On jokseenkin huvittavaa, että tämä harha tuli Suomessa laajempaan julkisuuteen ruotsalaisen aspergerkirjoittajan toimesta."

Käsitykseni mukaan monet aspergereista haluavat kuntoutusta, koska he joutuvat toistuviin ongelmiin ymmärtämättömyyttään ja/tai osaamattomuuttaan tulkita sosiaalisia tilanteita ja viestejä oikein esim. ongelmat koulussa, opiskelussa, työpaikalla jne. Aspergerit haluavat oppia toimimaan mahdollisimman sujuvasti sosiaalisissa tilanteissa neurologisesti normaalien henkilöiden kanssa. Tähän on nykyisin olemassa kuntoutusta esim. aspergereille suunnattuja sosiaalisten taitojen harjoitusryhmiä, neuropsykologista kuntoutusta ja sopeutumisvalmennuskursseja. Kuntoutuksen päämääränä ei ole muuttaa persoonaa, vaan opettaa käytännön taitoja sosiaalisiin tilanteisiin ja arjen pulmiin, jolloin aspergerhenkilön sosiaalinen suoriutuminen kokonaisuudessaan paranee.

Ja mitä diagnosointiin tulee, peruslähtökohta on se kaikissa diagnooseissa, ettei mitään diagnosoida diagnoosin itsensä vuoksi. Kaikki diagnoosit ovat enemmän tai vähemmän etuusdiagnooseja eli niillä haetaan hoitoa (mukaanlukien lääkehoidot), kuntoutusta, yhteiskunnan tukea jne. Jokaiselle ihmiselle toki saataisiin diagnosoitua jokin F-diagnoosi, jos persoonaa tarpeeksi tutkittaisiin. Tässä ei kuitenkaan olisi mitään mielekkyyttä. Diagnoosit on tarkoitettu käytettäviksi tilanteisiin, jolloin tutkittavan henkilön tilanne poikkeaa niin merkittävästi yleisestä tilanteesta, että asiaan pitää jotenkin puuttua esim. lääkitys, hoito, sairasloma, kuntoutus, taloudellinen etuus... Olen keskustellut vuosien aikana useamman lastenneurologin, neuropsykologin ja lastenpsykiatrin kanssa aspergerin diagnostiikasta, enkä oikein usko, että kaikki nämä ammattilaiset olisivat käsitteneet asian väärin.

Vastaukset

Tarja Lundin
Vieras

#16 Re: Re: Re: Palveluita niitä tarvitseville

2014-03-22 06:10:26

#15: as-lapsen as-äiti - Re: Re: Palveluita niitä tarvitseville 

 

"On erittäin mielenkiintoista, että asperger-diagnoosilla voi saada korotetun vammaistuen KELA:sta ja vaikeavammaisten kuntoutukset (KELA), mutta vammaispalveluista ei mitään palveluita saa..." Koska adressi on julkinen, kommentoin väärää käsitystä. Mitään ristiriitaa ei ole. AS-diagnoosilla ei saa korotettua vammaistukea Kelasta, kirjoittajan yleistämään pyrkivä ilmaisu on virheellinen. Kela arvio aina yksilökohtaisesti, kenelle se myöntää taloudellista tukea ja tuki myönnetään aina tietylle aikajaksolle. Täten joku henkilö voi saada taloudellista tukea ja toinen ei, vaikka kummallakin on AS-diagnoosi. Eri alueilla voi hyvinkin olla toisistaan poikkeava tapa myöntää asiakkaalle taloudellista tukea. Se, että joku kela on voinut antaa tietylle henkilölle taloudellista tukea jopa korotetun vammaistukean nimissä voi toisesta Kelasta olla virhe. Kelan taloudellisesti tukemat kuntoutuspalvelut, jotka yleensä tarkoittavat perheiden psykososiaalista tukea, taas määritellään hanakasti vaikeavammaisten kuntoutukseksi, koska sillä saadaan rajattua tuen hakijoita ja myöntäviä päätöksiä. Tuki tulee suunnata vain kaikista hankalimmille tapauksille. Tietenkin samassa hengessä lääkäri, joka kirjoittaa psykososiaalista tuentarvetta puoltavan lausunnon Kelalle pyrkii avustamaan perhettä tai hakijaa ja kirjoittaa hänen tuentarpeestaan, että se on mittava. "Kuntouksen" tarjoamat yritykset tietenkin muokkaavat oman tarjontansa näiden reunaehtojen puitteissa. Kelan myöntää taloudellista tukea monille eri ryhmille eri tarkoituksiin. Se ei voi tehdä hakemusformaattia ja käsittelyformaattia jokaiselle ryhmälle erikseen vaan Kela käyttää yleisformaattia. Täten se, että rahallista tukea haetaan "vammaistukena" ja päätös saadaan "vammaistukena" ei tarkoita, että Kelassa on katsottu hakijan olevan vammainen. Jos haluat saada itsellesi varmistuksen omasta vammaisuudestasi voit tiedustella Kelasta, oletko vammainen kun kerran haet heiltä itsellesi vammaistukea. Vammaispalvelutarve määritellään katsomalla henkilön kykyä selviytyä ikätasoisesti arkielämästään ja siksi on aivan luonnollista, että AS-diagnoosi ei oikeuta vammaispalveluihin.