Kehitysvammaisia käytetään hyväksi työelämässä

Kommentoitu viesti

hoitaja

#81 Re: Re: turhan pelkistetysti ajateltu

08.08.2011 23:23

#80: Pirkitta - Re: turhan pelkistetysti ajateltu

mitä jos rahaa (hienosta ajatuksesta huolimatta) työnantajapuolelta tähän tarkoitukseen ei löydy? Pitäisikö kehitysvammaisten jäädä heille itselleen tärkeistä tehtävistä pois? Haittaa ja mielipahaakin se enemmän asianosaisille aiheuttaisi. Kaikki toiminta mitä ulkopuolelta saadaan on plussaa. Jos kehitysvammainen työmarkkinoilla pystyy kilpailemaan tasapäisesti muiden hakijoiden kanssa ja tekemään tehtävän varsinaisen työntekijän toimenkuvan mukaisesti niin silloin totta vieköön palkkauksen täytyykin olla samalla viivalla toisten kanssa. Jos näin ei kuitenkaan ole, tulee kyseeseen käsittääkseni rahastaminen jostain muualta kuin tältä työnantajalta, joka monissa tapauksissa jopa hyvää hyvyyttään jonkinlaisia hommia järjestävät. Ymmärtääkseni kuitenkin tällöin maksaja on kela tms. taho ja silloin ei puhuta varsinaisesta palkasta, vaan eläkkeestä tai jonkin tyyppisestä kuntoutusrahasta. Siis korostan että usein nämä työpaikat itsessään (joita ei liikaa tarjolla ole) ovat jo tärkeitä toiminnallisuuden ja arkipäiviin orientoitumisen tekijöitä. Jos joku taho tekee räikesti rahaa esim kehitysvammaisten toimittamalla työllä, se on väärin. Vrt vaikkapa lapsityövoima vaateteollisuudessa jne. Tällainen ei kuitenkaan liene kyseessä vai?

Vastaukset

Pirkitta

#83 Re: Re: Re: turhan pelkistetysti ajateltu

2011-08-09 18:55:32

#81: hoitaja - Re: Re: turhan pelkistetysti ajateltu

Osalla tietääkseni liippaa aika läheltä tuohon sinun toiseksi viimeiseen lauseeseen viitaten. Kyllä niitä on eräänlaisia Vileeneitä, - kun halavalla saa.....

Totta se että osalle se käynti kodin/ryhmäkodin ulkopuolella jo itsessään on se tärkeä, niin varmaan tuhansille vanhuksille myös.

Tuntuu toisinaan että on aivan liikaa niitä asioita jotka ovat väärin, ja joissa olisi korjattavaa, ja kummasti ne ovat aina siellä missä heikoimmin osataan puolustautua.

Mutta ei anneta periksi, laitan taas kohta postia eduskuntaan ja kyselen jokos päivämäärää pian löytyisi, toivon näin.
Ja kiitokset kaikille nimistä, toki älkää lopettako kirjoittamasta nimiä vielä, koska se päviämäärä ei ole vielä:=)

Että näinkö?

#95 Re: Re: Re: turhan pelkistetysti ajateltu

2011-08-20 23:41:43

#81: hoitaja - Re: Re: turhan pelkistetysti ajateltu

Jaan aikalailla ajatuksesi kehitysvammaisten työstä ja työnteosta, mikäli olen kirjoituksesi tulkinnut oikein. Työskentelen itse kehitysvamma-alalla ja olen huomannut niin ikään, että monelle kehitysvammaiselle on tärkeää päästä ryhmäkodin ulkopuolelta tekemään "töitä", kuten he itse sen mainitsevat. Heidän näkökulmastaan työnteko on vaan monesti sitä, että lähdetään ryhmäkodista/kodista aamulla ja tullaan iltapäivällä takaisin. Työpäivien pituus on heillä vaihteleva, joillakin se on 8 tuntia, toisilla 4-5 tuntia. Tunnen monia kehitysvammaisia, jotka käyvät "töissä" ja askartelevat päivän - parhaimmillaan/pahimmillaan heidän "työnsä" oli sitä, että he leikkasivat pillit pieniksi kappaleiksi, pujottelivat nämä kappaleet villalankaan ja solmivat villalangat. Kas näin saatiin "kaulakoruja"!! Hienoa työtä, mutta miksi siitä pitäisi palkka maksaa?

 

Kuten asian ilmaisit, monet kehitysvammaiset tekevät avotyönä sellaista työtä, johon ei normaalisti palkattaisi ketään täyspäiväisesti, vaan kyseiset hommat sisällytettäisiin jonkun jo olemassa olevan työhön. Tällaisia ovat esimerkiksi paperin silppuaminen. Ja samoilla linjoilla mennään siinäkin asiassa, että jos kehitysvammainen ihminen on samalla viivalla muiden työntekijöiden kanssa esim. työhaastattelussa ja työn tuottavuudessa (nykyään kun työnantajat vaativat työntekijältä myös tuottavuutta, ei pelkkää joutenoloa), niin sitten täytyy palkankin olla yhdenmukainen.

 

Nykyajan työelämässä työnantajalla on tiettyjä odotuksia työntekijöiltä ja tietyt tehtävät täytyy saada tehdyksi kunnolla tietyssä ajassa. Ei työnantajat nyt kuitenkaan mitään hyväntekeväisyyslaitoksia ole, jotka maksavat ihmisille rahaa menetetystä vapaa-ajasta vain huvin ja urheilun vuoksi. Nykyään myös työntekijän täytyy ansaita palkkansa. Niin ikävää kuin se onkin, on se myös totta.