PELASTETAAN KUOPIOSSA MINNA CANTHIN TALO!

Kommentoitu viesti


Vieras

#1

12.02.2015 18:53

Isoäitini, lahtelaistunut kansakoulunopettaja, kuoli kun äitini oli pikkutyttö. Minulla on ompelulaatikollinen sekalaisia nappeja, joita olen perinyt toiselta mummiltani, äidiltä ja äitipuolelta. En erota eri paikoista saamiani nappeja toisistaan, mutta aina, kun löydän tarpeisiini sopivan vanhan napin ja ompelen sitä vaatteeseen, ajattelen, että sen on voinut ostaa Minna Canthilta Kuopiossa kasvanut mummi nuorena ennen opettajaseminaariin menoaan – tai myöhemminkin vanhempiensa luona vieraillessaan.

Suuri kirjailija, joka sattui olemaan nainen siihen aikaan kun naisen ei sopinut olla kyvykäs, sekä sinnikäs kangas- ja nappikauppias, joka toimi yrittäjänä, kun naisen lapsineen olisi pitänyt elää almuilla, ansaitsevat kumpikin pysyvän muistopaikan, jossa kävijät kokevat tuulahduksen historian taisteluista ihmisarvon puolesta.

Vastaukset

Aino Sederholm
Adressin tekijä

#5 Re:

2015-02-12 21:07:28

#1: -  

 Hieno, aivan upea ja koskettava tarina! Toivotaan, että hanke menee läpi, jotta päästään viemään tätä henkistä perintöä eteenpäin, erittäin tärkeää!

VVK?

#15 Re:

2015-02-14 16:23:00

 

Kuopiolaiset ovat aina olleet nurkan takana jäpittäjiä ja jälkeenpäin voivottelijoita. Silloin kun pitäisi tehdä jotain, ei saada aikaiseksi. Kyllä nytkin kuopiolaisena hävettää tämä vähäinen osallistuminen hyvän asian puolesta. Jouduin aikanaan työni puolesta seuraamaan tämän korttelin kohtaloa. Kyllä rakennusliikkeen tarkoitus oli tylysti purkaa pois kaikki vanha. Lopulta Työväentaloa ei saanut purkaa ja sen pelasti yksityishenkilö ostamalla ja kunnostamalla. Sitten rakennusliike yritti moneen kertaan saada luvan ja perusteet Kanttilan purkamiseen. Yhtenä keinona jättämällä rakennuksen heitteille, että se lahoisi ja siitä tulisi peruste purkamiselle. Onneksi kaupunki puuttui asiaan uhkasakon voimalla. Rakennusliike teki kosmeettisen ehostuksen, mutta ei sentään vesi enää tullut katosta läpi.

Kun ison rakennusmassan tekeminen ei enää näyttänyt mahdolliselta, ryhdyttiin Kanttilaa myymään.

Kysyin talvella tutustuessani yhden ostajatahon asiantuntijana taloa esitelleeltä välittäjältä, millaisia katsojia on käynyt, niin välittäjä totesi kiinnostuneiden olleen pääosin pieniä rakennusliikkeitä ja suunnitelmissa olisi kullakin purkaa mahdollisimman paljon vanhaa rakennusta ja tehdä asuntoja.