IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

ohjelman katsonut

#855 Turvealueen vesi oli puhdasta

22.09.2011 09:19

Katsoin ohjelman. Eihän siinä ollut mitään sellaista argumenttia, joka kiistattomasti olisi kertonut juuri turvetuotannon olevan se pahin saastuttaja. Vesinäytteen ottajakin toi esiin sen seikan, että vuosikymmenten kuluessa järven pohjaan kertynyt "muta" on kaikkien ojitusten summa. Maatalous ja metsätalous mukaan lukien siis. Ja kun seurattiin veden kulkua turvetuotantoalueelta järveen saakka ja näyte kaapaistiin lasiin niin eipä siinä ollut mitään erikoista nähtävissä. Toimittajakin sanoi että tää on jokin taikatemppu johon ympäristöjohtajan vastaus oli että se on vaan tiedettä ja tutkimustuloksia.

Vastaukset

Ulla-Maija Heikkonen

#856 Re: Turvealueen vesi oli puhdasta, näennäisesti

2011-09-22 12:16:05

#855: ohjelman katsonut - Turvealueen vesi oli puhdasta

Tuolla laillahan niitä vesinäytteitä kaapaistaan ja saadaan positiivisen hyviä tuloksia. Pieni liike lähemmäksi pohjamönjää olisi jo tuonut lasiin erinäköistä vettä, ellei peräti sitä itseään turvetta. Siikaveden vesi on Ely-keskuksen näytteen otossa kiistatta todettu perinteiseksi suovedeksi, ph oli vuosi sitten jopa 6,4, nyt toki "vain" hieman yli 4. Ely-keskus on myös ottanut veden pinnalta turvenäytteitä, tuskin muualta kuin suolta kotoisin olevaa.

Kukaan ei kiistä maatalouden eikä metsäojitusten vaikutusta alueella. Varmasti aiemman elinkeinon harjoittaminen näkyy vedessä edelleen, mutta enää ei joen varrella maataloutta ole eikä laajoja ojituksia ole tehty. 60-luvun todella massiiviset ojitukset näkyivät aistinvaraisesti veden värin tummenemisena parin vuoden ajan, sen jälkeen veden tila palasi ennalleen; kirkkaaksi ja talousvesikelpoiseksi. Vasta 80-luvun alusta todellinen, pysyvä muutos alkoi näkyä, siis heti turvetuotannon alettua yläpuolisilla soilla.

Vapo on myöntänyt tehneensä aikaisemmin paljon virheitä ja korvannutkin niitä 90-luvulla. Työ- ja puhdistusmenetelmät ovat alkuajoista kehittyneet mutta eivät vieläkään ole tarpeeksi tehokkaita estääkseen hienojakoisen maa-aineksen pääsyä päästöveden mukana vesistöön, puhumattakaan lumien sulamisvesien ja rankkasateiden vaikutusta isommankin maa-aineksen liikkumiselle.

En minä, eikä varmasti kukaan muukaan huvikseen tai harrastuksen takia ole lähtenyt tähän "turvejätevedet-puhtaaksi-leikkiin". Emme tee sitä vaikeuttaaksemme yrittäjien elinkeinon harjoittamista tai väheksymällä kotimaista polttoainetta. Jokainen meistä kärsii jätevesien aiheuttamasta haitasta omakohtaisesti tai luontoa suojellakseen. Monet ovat nähneet omien kotivesiensä radikaalin muutoksen ja jokainen meistä osaa ihan omilla aivoillaan laskea yhteen syyt ja seuraukset, ne jotka ovat aistinvaraisesti näkyvissä vesissä ja rannoilla. Kun vielä tietää, että nykyaikaisilla puhdistusmenetelmillä asia olisi hoidettavissa, ei voi vaatia muuta kuin niiden käyttöönottoa jokaisella käyttöön otettavalla tai jo käytössä olevalla turvesuolla.