Opintotuen sitominen indeksiin

Kommentoitu viesti

Tiukilla
Vieras

#41 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sopii itse kokeilla elää opintotuella

10.09.2010 10:24

#31: neljäs opiskelija - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sopii itse kokeilla elää opintotuella

En ole sanonutkaan että pitäisi tienata se 3000€/kk. Jos kaikki kesän tienestit menevät kesän vuokraan ynnä muuhun, niin on kyllä elämäntyylin muutoksen paikka. Hyvä talvitakki kestää ainakin viisi vuotta. Asun Turussa, eli siis etelässä. Asumistukeahan saa enemmän niissä kunnissa joissa asuminen on kalliimpaa. Eihän julkisista tarvitse maksaa kuin parikymppiä kuussa, mikä ei ole kyllä paljon. Se on kyllä laiskuutta jos ei jaksa ajaa bussilla 15-30 minuuttia kouluun, jos tämä on ainut tapa löytää itselleen sopivan hintainen kämppä.

Opiskelija saa asumislisää, ei asumistukea. Asumislisä on kunnasta riippumatta korkeintaan 80% vuokrasta. Pääkaupunkiseudulla edullisia opiskelija-asuntoja ei todellakaan riitä kaikille, ja vuokrataso muualla on kova. Lainaa tuskin kovin moni uskaltaa nykyisessä epävarmassa tilanteessa ottaa. Miksi sitä paitsi opiskelijoiden pitäisi ottaa lainaa jokapäiväiseen elämään, jos muut saavat rahaa ihan tuosta noin vaan? 15-30 minuuttia ei täällä riitä monellekaan julkisilla koulumatkaan, ellei satu asumaan keskustan lähistöllä tai radan varressa. Kesätöillä (jos niitä saa) ja opintotuella elää ehkä juuri ja juuri sen vuoden, jos syö makaroonia ja puuroa. Mutta miksi opiskelijan pitäisi tinkiä terveydestään, kun muille antamalla annetaan rahaa käytettäväksi viinaan ja tupakkaan? Huono ruokavalio, lomien ja vapaa-ajan puute, jatkuva stressi opiskeluista/työstä/laskuista jne. johtavat helposti sairastumiseen joko fyysisesti tai psyykkisesti, mikä voi pitkällä tähtäimellä johtaa jopa työkyvyttömyyteen. Kuinka valtion kassasta ei siis löydy tuota 7,5 omien kansalaisten ja tulevien työntekijöiden ja veronmaksajien (tai vaihtoehtoisesti yhteiskunnan elättien!) hyvinvoinnin turvaamiseen?

Vastaukset

Vieras
Vieras

#43 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sopii itse kokeilla elää opintotuella

2010-09-13 11:35:44

#41: Tiukilla - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sopii itse kokeilla elää opintotuella

Pieni tarkennus tähän, eli asumislisää saa 80% vuokrasta riippumatta kunnasta, mutta maksimivuokra mistä tuon prosentin saa, on rajattu noin 260 euroon. Eli asut sitten pikkukylässä tai Helsingissä,
et voi saada enempää asumislisää kuin sen ~200 euroa.

Mitä julkisiin liikennevälineisiin tulee, niin ensinnäkin pääkaupunkiseudulla seutulippu
maksaa yli 40 euroa kuussa ja kauempana asuminen voi hyvinkin tarkoittaa tunnin matkaa/suunta
julkisilla tuon 15-30 minuutin sijasta. Haluaisitko itse käyttää 2h päivässä pelkkään kouluun matkustamiseen? Pitää myös muistaa, etteivät kaikki kampukset ole pääkaupunkiseudulla Helsingin keskustassa vaan ympäri pääkaupunkiseutua (myös Espoo/Vantaa) eli joihinkin on huonommat liikenneyhteydet.

Omasta mielestäni naurettavinta koko systeemissä on se, että pääkaupunkiseudulla asuvat
eivät saa opintotukea nostaessaan edes tienata yhtään enempää kuin muualla Suomessa asuvat.