Opintotuen sitominen indeksiin

Kommentoitu viesti

opiskelevan neitokaisen äkämystynyt äiti
Vieras

#56 Tasa-arvoinen, indeksiin sidottu opintotuki saatava

17.09.2010 15:16

Opintotuki on saatava tasa-arvoiseksi riippumatta koulutuksesta! Toisen asteen opiskelijan on hankittava huomattavasti enemmin opiskeluun liittyvää kirjallisuutta kuin korkeakouluopiskelijan, ja tästä huolimatta toisen asteen opiskelijan enimmäistukimäärä on alempi kuin korkeakouluopiskelijan. Miksi??

Toisen asteen opiskelija asuu, syö ja peseytyy siinä kuin korkeakouluopiskelijakin - miksi tuki on pienempi? Toisen asteen opiskelija on usein vielä tiiviimmin kiinni ns lukujärjestyksessä jolloin myös työn tekeminen opintojen ohella on hankalampaa - heidät siis ajetaan ottamaan lainaa, entä takaisinmaksu kun tulotaso on opintojen jälkeen pienempi kuin korkeakouluopiskelijoilla?

Opintotuen tasa-arvoistamisen lisäksi tulee poistaa täysi-ikäisten (18v) opiskelijoiden kohdalta vanhempien tulojen vaikutus opintotukeen. Mikä ihmeen edellytys on, että vanhempien on pakko auttaa 18-19 vuotiasta taloudellisesti? Entä jos vanhemmat eivät siihen pysty - tulot saattavat olla sellaiset jotka jo rokottavat opintotuen suuruutta, mutta velkojen tai poikki menneiden välien vuoksi ei apua heru!

Miksi tällaista opiskelijaa rangaistaan vanhempien olemassaololla??!!

Indeksisidonnaisuus on oltava ehdottomasti, opintotuki laahaa todella pahasti jäljessä ja korotustoiveet jäävät toistuvasti muiden 'tärkeämpien' menojen jalkoihin. Muistetaanpa, että meillä -80-luvulla opiskelleilla oli kesätöitä, talvitöitä, tilapäistöitä ja mitä hyvänsä töitä niin paljon kuin vain halusi tehdä. Tilanne on täysin toisenlainen tänä päivänä, ja tässä ns hyvinvointiyhteiskunnassa on turvattava tulevan työvoiman tulevaisuus - mitä paremmin kohtelemme heitä on toivoa siitä että he kohtelevat meitä hyvin tullessamme 20 vuoden kuluttua eläkeikään!

En todellakaan tarkoita, että pitäisi elättää iän kaiken ikiopiskelijoita, mutta tasa-arvo ja tasapuolisuus on hankittava tähän asiaan, lapsilisäkin on kaikille yhtäläinen ja sen saa vaikka vuositienestit olisivat huikeat. Nämä kaikki adressiin mukaan, allekirjoitan heti!

Vastaukset

Tullius
Vieras

#85 Re: Tasa-arvoinen, indeksiin sidottu opintotuki saatava

2010-10-06 23:32:10

#56: opiskelevan neitokaisen äkämystynyt äiti - Tasa-arvoinen, indeksiin sidottu opintotuki saatava

Syy on siinä, että koulutusputken mukaan toisen asteen koulutus alkaa peruskoulun jälkeen. Ellei lapsesi ole löysäillyt koulussa hän selviää lukiosta/ammattikoulusta ulos samana vuonna kuin täyttää 18. Suomessa huoltajilla on huoltovelvollisuus alaikäisestä lapsesta, tämän velvollisuuden ulottaminen valtiolle tapahtuu jo toimeentulotuen muodossa. Jos et kykene huolehtimaan alaikäisestä lapsestasi mene keskustelemaan sosiaalitoimistoon, kyseessä ei ole opintotukeen liittyvä asia.


Vieras

#104 Re: Tasa-arvoinen, indeksiin sidottu opintotuki saatava

2013-09-26 08:06:16