Kansallis- ja luonnonpuistot ovat kansallisomaisuuttamme.

Kommentoitu viesti

Telttavaeltaja
Vieras

#55 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Palataanpa asiaan

21.09.2010 11:27

#54: Vieras - Re: Re: Re: Re: Re: Palataanpa asiaan

Se, etten ole palveluja tarvinnut, on eri asia kuin niitten satunnainen käyttö. Joitakin harvoja kertoja toki olen tuvissa yöpynyt, että tiedän mistä puhun. Paljon mieluummin olisin yöpynyt rakentamattomassa maastossa teltassa kuin paikalle rakennetussa talossa. Rakennelmilla vain on pilattu keskeisiä, parhaita ja kauneimpia paikkoja erämaassa. Näkisin mielelläni, että useimmat tuvat ja laavut turhina purettaisiin.

Vetoaminen siihen, ettei tupia ole pakko käyttää jos niitä ei siedä, on aivan yhtä typerää kuin Kemihaaran yrittäjän suositus hiihtää kelkkauran sivussa umpihangessa Korvatunturille, jos ei hyväksy turistien moottorikelkkareellä vetelyä kansallispuistossa.

Puita ei tarvitse kaataa, jos käyttää retkikeitintä. Vuosikausiin ainoat nuotiot, joita olen retkilläni risuista tehnyt, olen tarvinnut paikalta keräämieni palavien roskien polttoon. Luontopalvelut itse kaataa UK-puistosta vuosittain satoja motteja järeää puuta turhien hupitulien polttoon.

Puskissa oikeaoppisesti kakkiminen todellakin hajauttaisi kuormituksen niin laajalle alalle maastoon, ettei jätettä tarvitsisi kuskata moottorikelkoilla tien varteen. Ravinteista suurinta osaa eli virtsaa ei nyt viedä minnekään, vaikka kiinteä jäte viedäänkin pois. Virtsa imeytyy edelleenkin keskitetysti yksiin pisteisiin maaperään ja sitä kautta pohjavesiin ja vesistöihin. Hajautetusti maastoon levitettynä virtsankin haitat vähenisivät.

Muistan hyvin, kuinka roskaantunut esimerkiksi Luirojärven tienoo oli 70-luvulla. Siivoamista en tietenkään vastusta, teenhän sitä itsekin joka retkelläni. Siihen vain ei välttämättä tarvittaisi nykytyylistä roskis-molokki-ekopiste-moottorikelkkaketjua. Kunnollisesti toteutettua informaatiota, vapaaehtoistyötä ja valistustakin voisi kokeilla, mutta ehdotukseni siihen suuntaan ovat kaikuneet kuuroille korville MH:n luontopalveluissa.

Vastaukset

Vieras
Vieras

#56 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Palataanpa asiaan

2010-09-21 12:24:07

#55: Telttavaeltaja - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Palataanpa asiaan 

 Telttavaeltaja vaikuttaa tosiaan melkoiselta fundamentalistiretkeilijältä. Pikaisella vilkaisulla tästä viestiketjusta jää vähän hämäräksi se, miksi hän suuntaa retkensä UK-kansallispuistoon, jos kerran kokee toiset ihmiset tai merkit ihmistoiminnasta niin häiritseviksi. Aluehan on perustettu kansallispuistoksi, jonka yhtenä tehtävänä on toimia yleisenä luonnonnähtävyytenä, jossa tarjotaan "tavalliselle ihmisellekin" mahdollisuus tutusta pohjoisen hienoon luontoon. Sitä kautta on tarkoitus lisätä yleistä luonnontuntemusta ja -arvostusta. Eikö telttavaeltajan mielestä omaehtoiseen retkeilyyn soveltuvia alueita sitten löydy muualta Lapista? Viimeisten vuosikymmenien kehitys pohjoisimmassakin Suomessa tuntuu kuitenkin omien kokemustenkin perusteella vieneen siihen suuntaan, että erämaisten alueiden määrä lisääntyy jatkuvasti väestön kaikotessa isompiin asutuskeskuksiin ja etelän suuntaan? Samalla vähenee telttavaeltajan kaltaisten ihmisten määrä, jotka yleensä kykenevät yöpymään maastossa ilman valmiita tupia tai laavuja. Tilaa luulisi olevan sellaisellekin retkeilylle.