Kansallis- ja luonnonpuistot ovat kansallisomaisuuttamme.

Kommentoitu viesti

Kari Kyrö
Vieras

#65 Metsähallituksen Yt-neuvottelut vai retkeilykortti?

22.09.2010 10:12

abcdef

Olen jo pitkään ihmetellyt sitä, miksi noista erämaihin ja kansallispuistoihin rakennetuista, kattavista palveluista ei peritä mitään maksua? Ei tietenkään polulla kävelystä, ei luontohavainnoinnista, ei maisemien katselusta, eikä valokuvauksesta tms., ei sellaisesta pidäkään periä. Mutta kun mennään erämaakämpille, autiotuville, laavuille jne., jossa polttopuut ovat valmiina, kaasut ja kaikki tykötarpeet keittovälineineen ja vielä jätehuoltokin toimii, paskahuussin huoltoineen ja jätteiden lajitteluineen ja kuljetuksineen! Kaikkea tätä käytetään hyväksi päivä tai parikin. Hölmöläisten hommaa, kun kaikki tämä tarjotaan ilmaiseksi myös ulkomaalaisille, niin EU kuin muidenkin maiden kansalaisille. Olen kuullut väittämän, että ei luonnossa käymisestä voi periä maksua. No eipä tietenkään, se on selvää. Ministeriöissä, luontojärjestöissä, jopa Metsähallituksessakin on kuulemma isompi- ja pienempikenkäisiä idealisteja, joille puurot ja vellit tässä asiassa ovat menneet sekaisin. On kaksi asiaa, luonnossa käynti, patikointi, katselu ja kuvaus, sekä toisena erämaissa ja kansallispuistoissa huollettujen palveluiden käyttö. Kovasti työläästä ja vero euroja kuluttavasta suoranaisten palvelujen tarjoamisesta voi kyllä hyvällä omalla tunnolla periä, se on selvää. Yhtä selvää on sekin, että iloisia ja maksuhalukkaita palveluiden käyttäjiä riittää. Sen todistaa siistiin autiotupaan kuivien pilkottujen polttopuiden ja kaiken muun palvelun keskelle tulleiden retkeilijöiden itsensä suusta kuullut ihmettelevät kysymykset: mihin tästä palvelusta voisi maksaa? Näitä kysymyksiä on paikanpäällä, online tilanteissa, kuultu jo kymmeniä vuosia. Lopuksi laskennallinen esimerkki: Retkeilykortti, kuten kalastuksen hoitomaksu, 20€ / v. Sen ostavat kaikki jotka oikeasti käyttävät näitä palveluita. Aluksi heitä voisi olla 300 000 henkilöä vuodessa. Nyt se olisi juuri se puuttuva 6 miljoonaa euroa, minkä vuoksi MH aloittaa väkensä kanssa Yt- neuvottelut. Luonto säästyisi, työpaikat säilyisivät, työntekijät maksaisivat veronsa, syrjäkylillä jatkuisi elämä. Kannattaisiko tässä asiassa pientä maksua vastustavien idealistienkin harkita vielä kantaansa?

Kari Kyrö

puistomestari evp.

Vastaukset

Piilotettut roskat.
Vieras

#66 Re: Metsähallituksen Yt-neuvottelut vai retkeilykortti?

2010-09-22 19:12:37

#65: Kari Kyrö - Metsähallituksen Yt-neuvottelut vai retkeilykortti?

Tuo retkeilykortti on mielenkiintoinen ja helposti toteutettava asia, olen sitä itsekkin miettinyt ja "näen" sen houkuttelevana asiana.

Silti "näen" siinä myöskin vastaan väittämisen aineksia, kuten useamman eri tavoin luonnossa vaeltavien luonnon käytön. Nämä joita esim"telttavaeltaja " edustaa ja niitä jotka olisivat valmiit käyttämään ja maksamaan rakennetuista palveluista henkilökohtaisen korvauksen. Siis tuon kortin. Sekä niitä jotka käyttäävät kaikkia palveluita , eivätkä maksaisi edes verojaan, mutta myöskin kaikkia niitä ulkomaalaisia jotka nytkin niitä käyttäävät.

On olemassa vain yksi tie ja se joko sisältää tuon kortin tai sitten että yhteisistä verorahoitamme maksetaan nuo palvelut ja siten myöskin sisällytetään, käyttäjien vastuu.

Sillä siittähän noita kulujakin tulee, miten palveluita käytetään. ei noita puita ja roskia sekä paskoja synny jollein maastossa ole kulkijoita, ne ovat siis käytön merkkejä.

Jos "puramme" palveluverkoston joka on vuosikymmenien saatossa rakennettu ja monin eritavoin saatettu MH;n huollon piiriin niin luono vapautuisi silloin näistä palveluiden varaan tukeutuvien rasitteesta. Tilalle "kasvaisi" luontoa arvostavien kansalaisten laadukas mutta vähäväkinen joukko.

Tuskin.

Kehoittaisin kaikkia niin puolesta kuin vastaan puhuvia, katsomaan ensisijaisesti syvälle sisälleen ja jos löydätte sieltä sen viisasten kiven joka tuo nykyistä järkevämmän vaihtoehdon asioiden hoitoon, niin julkaisemaan sen.

Tosiasia lienee että valtaenemmistö lajimme edustajista ei kykene enään edes selviämään ilman Kansan ja luonnonpuistojen järjestäytyneestä,.opastetuista ja hoidetusta luonto kokemuksesta ilman että ei aiheuttaisi tällekkin lähes korvaamatonta vahinkoa. Miten sitten olisikaan jos he alkaisivat kulkea omin nokkineen erämaissa. Jotka kuitenkin ovat sitä oikeaa ja villiä luontoa, ja jossa tulisi vallita luonnonehdot.

Kun nyt jo ovat lähes paniikissa kun kuuleevat että jonkun kylän likikin on kävellyt vaikka vaan karhu.

 

 

Vieras
Vieras

#68 Re: Metsähallituksen Yt-neuvottelut vai retkeilykortti?

2010-09-23 10:03:57

#65: Kari Kyrö - Metsähallituksen Yt-neuvottelut vai retkeilykortti? 

 Kyrön ajatus on oikeansuuntainen. Ongelmana lienevät maksun perimisen kustannukset ja valvonta. Nykyteknologia tarjoaa siihenkin monia mahdollisuuksia. Liikkeelle voisi lähteä tarjoamalla palveluiden käyttäjille mahdollisuus vapaaehtoisesti osallistua kustannusten kattamiseen ja siten palveluiden säilyttämiseen vaikkapa kännykän kautta. Kännykkämaksujahan jo käytetään erilaisten palvelujen maksamisessa.

Itse kokenut.
Vieras

#74 Re: Metsähallituksen Yt-neuvottelut vai retkeilykortti?

2010-09-27 11:39:53

#65: Kari Kyrö - Metsähallituksen Yt-neuvottelut vai retkeilykortti? 

 Jos ja kun on, näinäkin päivinä  hyvin paljon ihmisiä jotka ovat sitä mieltä että, "koska he maksaavat veroja", joista noita huolto ym kuluja maksetaan = heillä täysi oikeus olettaa ja jopa vaatia että heidän jätteensä noudetaan ja paikat siivotaan. Wc,t on oltava aina tyhjiä ja siistejä ja hajuttomia. Mitenkähän tuleekaan olemaan sitten jos aletaan periä noita palvelumaksuja?? Vaatimustaso tulee kasvamaan aivan käsittämättömiin svääreihin ja ne työtänsä tekevät kentän pienipalkaiset huoltajat, saavat tuta jos homma ei sujukkaan, vaikka ongelmia eivät itse olekkaan aiheuttamassa. Hyvin on harvassa ne vaeltajat jotka pistäävät tikkua ristiin muiden jätteiden jäljiltä, kun eivät meinaa edes omiaan saada pois metsistä ja hirveä on se haloo jos vaikka jossain erämaan sisällä, on joku wc täysi. Kysynkin nyt tässä samalla millä palkalla olisitte valmiita lähtemään usean kymmenen km päähän tyhjentään tai siivoamaan vessaa jonka jotkut ovat raponeet siihen kuntoon ettei sitä säälisesti voi käyttää. Nyt tuo 20€ panostus veisi mennessään sen vähäisenkin oman vastuun jota edelleen hieman on. Uskallan väittää että polttopuita ei enään vietäisi sisälle tupiin valmiiksi seuraaville kulkijoille, "miksi minä sen tekisin, koska maksan selvää rahaa tarvitsemistani palveluista, palkatkoon niillä rahoilla lisää renkejä " Ja lisäksi pitäisikö tuohon niukin naukin palkkaan sisällyttää, myöskin se että huoltajat keräävät ihmisten sontakasat pois polkujen varsilta ja kaiveleevat piilotetut roskat kivien ja kantojen koloista, peseevät pohjaanpalaneet kattilat ja huonovointisten oksennukset ritsien alta, Poistaavat kompostoreihin piilotetut pelti, lasi, muovi , ruiskut ym ym roinat, ja ne mätänevät muovipussit, jotka ovat kaasujen turvottamia ja suorastaan räjähtäävät silmille, kun niihin koskee. onko kaikenmaailman kuukautis ja muut suojat poimittava pois wc,den alta, kun oletettavasti aikuiset ja oletettavasti lukutaitoiset niitä housuistaan ja kamppeistaan heitteleevät , sillä ei ne kompostorit sulata aivan kaikkea minkä sinne kukakin heittää, ei edes niitä uunien tuhkia jotka ovat täynnä jos jonkin sortin tinaa, alumiinia ja kaljapullojen korkkeja ja vaikka mitä.  Nytkin niiden kyllä oletetaan siihen kuuluvan sillä niin huolettomasti noin toimitaan. ja kukapa sen parhaiten tekisi, jollei ne kentän pienipalkaiset puurtajat ja pätkätyöläiset. Kun nyt sitten mitä ilmeisimmin heidät vielä lomautetaan tai poistetaan niin valtion talous parenee ja maailma pelastuu. 

Vieras
Vieras

#75 Re: Metsähallituksen Yt-neuvottelut vai retkeilykortti?

2010-09-28 21:14:17

#65: Kari Kyrö - Metsähallituksen Yt-neuvottelut vai retkeilykortti? 

 Ilmiselvästi Kyrö koittaa vetää aiheella kotiinpäin oman asuinalueensa työllisyyden turvaamiseksi.

En allekirjoita enkä suosittele adressia.